Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Getrouwd vs single: "Het is niet populair om jong te trouwen"

20 februari 2019 · Leestijd 6 min

Eli is 20 en al bijna een jaar gelukkig getrouwd met Alisha. Jochem is 25, happy single en nog niet klaar voor een relatie. BEAM mag meeluisteren met hun openhartige gesprek over de liefde.

Jochem: “Hé, jij bent dus getrouwd? Vertel!”

Eli: “Ja, klopt! Ze heet Alisha en ik ben nog steeds smoorverliefd! God heeft ons echt samengebracht. Na tien maanden relatie heb ik haar ten huwelijk gevraagd en sinds 12 mei 2018 zijn we man en vrouw.”

Jochem: “Wauw, wat tof! Om eerlijk te zijn was een van mijn eerste gedachten wel: Oeh, die is jong getrouwd …”

Eli: “Klopt, we zijn jong. Helemaal voor deze tijd. Het is niet populair om zo jong in het huwelijksbootje te stappen. Maar daar wilden we ons niet door laten tegenhouden, we zijn er eigenlijk best trots op. We houden van elkaar, passen bij elkaar, ervaren Gods leiding in onze relatie: waar wachtten we dan nog op?”

Jochem: “Heel goed! Laat je vooral niet leiden door wat de wereld vindt. Ik herken het bij mijn zusje: zij is afgelopen zomer op haar negentiende getrouwd. Het was prachtig! Dat neemt niet weg dat het voor mij wel even slikken was toen zij op haar zestiende met haar toekomstige man thuiskwam. En ik single was. Wat ging hier verkeerd?”

afbeelding

Kusjes geven in groep 8

Eli: “Heb je ooit een serieuze relatie gehad?”

Jochem: “Nee. Natuurlijk wel kusjes geven in groep 8 en kalverliefdes op de middelbare school. Maar nooit serieus. Dat vind ik echt wel eens lastig. Ik geloof niet dat we gemaakt zijn om alleen te zijn. Maar ik geloof ook dat God de last van single-zijn licht maakt. Dat het met hem te dragen is. Ik weet dat God mij aan het klaarmaken is voor een vrouw. Nu is het aan mij om geduldig te blijven, haha!”

Eli: “Dat geloof ik ook! Voordat ik Alisha leerde kennen, was ik erg op zoek. Ik dacht dat ik wel klaar zou zijn voor een relatie. Later ontdekte ik dat dit niet zo was. Ik was het zat om de liefde zelf te zoeken. Toen heb ik tegen God gezegd: ‘U weet het beter dan ik. Laat maar zien wanneer ik klaar ben voor een vrouw, want ik heb geen idee.’ Toen Alisha na een tijdje op mijn pad kwam, gaf God de ene na de andere bevestiging.”

Het is niet populair om jong te trouwen

Liever getrouwd dan single

Jochem: “Was je eerst eigenlijk op zoek naar een stuk vervulling buiten God om?”

Eli: “Ja, dat denk ik. Maar toen ik het echt van God verwachtte, kon ik het loslaten. Ik bad: ‘Als u wilt dat ik trouw, breng dan een vrouw op mijn pad die bij me past. Zo niet, dan niet.’”

Jochem: “En had je op dat moment met beide opties echt vrede?”

Eli: “Als God de single-weg met mij was ingeslagen, dan geloof ik dat hij zijn vrede en rust daarbij had gegeven. Maar ik geef toe dat ik liever getrouwd ben dan single. Het is zo fantastisch om samen een te zijn! Ik wil niet meer terug!”

Jochem: “Ik herken wat je zegt. Ik ervaar op dit moment oprecht vrede met het single-zijn. Omdat ik weet waarom ik nog alleen ben: ik ben niet klaar voor een relatie of het huwelijk. God is eerst in mij aan het werk. Hij laat me zien hoeveel ik zelf waard ben, zodat ik vanuit die basis een veilige haven voor mijn toekomstige vrouw kan zijn.”

afbeelding

Altijd single blijven

Eli: “Zou je, als God dat van je vraagt, altijd single kunnen blijven?”

Jochem: “Ik heb wel een tijdje gedacht dat dat Gods plan voor mij was. Maar toen wilde ik dat ook geloven, omdat het de veiligste optie was. Dan hoefde ik me niet druk te maken om wie mij leuk vond, wie ik leuk vond … Nu geloof ik dat God mijn single-zijn gebruikt om me via dit soort gesprekken te leren over het huwelijk.”

Eli: “Je druk maken over de relatie en de ander: dat herken ik wel, juist in mijn huwelijk. Ik ben niet meer alleen, maar heb ook verantwoordelijkheid voor Alisha. De Bijbel zegt het in 1 Korintiërs 7: dat de aandacht van een getrouwde man verdeeld is.”

Jochem: “Ja, je moet rekening houden met iemand.”

Eli: “Precies. Ik moet af en toe wel concessies doen. Of m’n koekjes delen …”

Jochem: “Haha, daar heb ik gelukkig geen last van! En dat is ook wel relaxed.”

Goh, ik zit wel weer alleen op de bank

Alleen is niet eenzaam

Jochem: “Afgelopen zomer was ik een weekend alleen op Terschelling: ik heb het écht leuk met mezelf gehad. Dan ben ik lekker met God aan het fietsen, praat ik met bejaarden en ga ik uitgebreid uit eten.”

Eli: “Voel je je dan oké als je alleen op het terras zit?”

Jochem: “Ja, ik heb er de tijd van m’n leven! Want er is een groot verschil tussen alleen en eenzaam zijn. Twee jaar geleden vrat de eenzaamheid mij op. Het was een enorm proces om daar met God doorheen te worstelen, maar hij heeft al zoveel hersteld! En natuurlijk zijn er nog steeds momenten waarop ik denk: ‘Goh, ik zit wel weer alleen op de bank.’ Maar dan is het de kunst om tegen God aan te kruipen.”

Eli: “Wauw! Ik geloof dat dat jouw relatie met God echt versterkt. Dat hij je vervult! Uiteindelijk is een relatie niet essentieel voor geluk. We vinden ons volle geluk in God.”

Jochem: “Amen! Ik zie een relatie echt als een bonus.”

Eli: “Een soort kers op de taart?”

Jochem: “Ja. Een fantastisch lekkere kers, dat wel!”

Fotografie: McKlin

In het magazine ging het even fout: bij Jochems foto stond Eli's naam en andersom. Hier doen we het gelukkig goed :) Zie je andere foutjes op onze website of in het BEAM-magazine? Laat het ons dan weten door een mailtje (beamredactie@eo.nl) of appje (06 83 67 37 00) te sturen. THANKS

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡