Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geestelijke gaven: Welke heb je en wat moet je ermee?

28 november 2023 · Leestijd 4 min

We hebben allemaal talenten: je kunt bijvoorbeeld goed voetballen, zingen of puzzels oplossen. Maar God heeft jou en mij ook ‘geestelijke gaven’ gegeven. Dit is een soort uniek talent dat je mag inzetten voor God en de kerk. Kom erachter welke gaven er zijn er wat je er mee moet.

Eerst even wat context. In de bijbel lezen we over deze ‘gaven van de geest’ in 1 Korintiërs 12:8-11 en Romeinen 12:6-8. Hier staat ook meteen duidelijk wat het nut is van een gave: ‘In iedereen is de geest zichtbaar aan het werk, ten bate van de gemeente’. Dat betekent dus dat jij je gave van de heilige geest hebt gekregen en mag gebruiken in de kerk om God en anderen te dienen. Wil je daar meer over weten? Dan is het leuk om 1 Korintiërs 12:12-31 te lezen. Daarin vergelijkt Paulus, de schrijver, de gaven met het menselijk lichaam. Alle onderdelen, ledematen en organen zijn nodig om goed te functioneren. Net als alle verschillende gaven nodig zijn voor de kerk. 

ALLES over de heilige Geest

Lees ook over:

ALLES over de heilige Geest

Waarschuwing voordat je verder leest!

Let op: je hoeft niet je hele leven om te gooien als je achter je gave bent gekomen. Het is vooral mooi én handig om te weten wat jouw sterke punten zijn. Als je er klaar voor bent, kun je bijvoorbeeld wel in gesprek gaan met mensen in je kerk om erachter te komen hoe jij op zondag het beste je gave kunt inzetten. Maar je hoeft dus niet gelijk een nieuwe kerk te starten of naar een ontwikkelingsland te verhuizen.

Welke gaven zijn er?

Even alles op een rijtje. Je kunt de gave hebben van...

 • Wijsheid
 • Overdragen van kennis
 • Geloof
 • Kracht om te genezen
 • Kracht om wonderen te doen
 • Profeteren, boodschappen van God doorgeven
 • Onderscheid maken in wat wel en niet van de Geest afkomstig is
 • Klanktaal
 • Uitleg van klanktaal
 • Bijstand verlenen
 • Troosten
 • Liefdadigheid
 • Leiding geven

Welke gave heb ik?

Er bestaat geen formule of perfecte test die je kunt doen om te ontcijferen welke gave je hebt. Natuurlijk kan een (online) test je wel helpen of je de goede richting op duwen, maar een computer weet niet wat God voor jou in petto heeft. Een goede eerste stap is bidden. Je mag God altijd vragen om duidelijk te maken welke gave jij hebt. Een andere manier kan zijn om eens mee te lopen op verschillende plekken in je kerk. Ga een keer koffie inschenken, bidden voor mensen of kijk achter de schermen mee met de voorbereidingen van de dienst. Wie weet springt er iets voor je uit. Heb je echt geen idee waar je moet beginnen? Gebruik dan deze test om je een beetje richting te geven. Hij is wel in het Engels, dus hou Google Translate erbij zodat je elke vraag goed begrijpt.

De gaven van de Heilige Geest

Lees ook over:

De gaven van de Heilige Geest

Dit is de belangrijkste gave!

Er is één gave die niet in het rijtje staat, maar wel de allerbelangrijkste is: liefde. Dit legt Paulus weer mooi uit in 1 Korinthe 13:2: ‘Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen – had ik de liefde niet, ik zou niets zijn’. Hij omschrijft hier verschillende gaven van de geest (profeteren, kennis en geloof), maar zegt dat ze nutteloos zijn als je geen liefde hebt. Onze grootste opdracht is dus om uit te blinken in het liefhebben van de ander en natuurlijk God. Als liefde niet de basis is van je leven, komt je gave ook niet lekker uit de verf.

En nu dan...?

Weet jij welke gave je hebt gekregen? GEFELICITEERD! Maar wat nu? Er gaan niet op magische manier allemaal deuren voor open. Zet zelf de eerste stap om bijvoorbeeld in je kerk, je jeugdgroep of kring aan de slag te gaan met je gave. Ook dit hoef je niet alleen te doen, want je kunt vragen om hulp. Het zijn niet voor niets ‘gaven van de geest’, dus het kan ook geen kwaad om Gods geest erbij te betrekken. Je kunt het zien als een fietstocht. Je moet zelf trappen om vooruit te komen, maar Gods geest is de wind in je rug, waardoor het allemaal een stuk soepeler gaat. Hopelijk vind je zo de juiste bestemming voor jouw gave!

Rick (19) richtte God's Nation op: 'Dankzij ons platform groeien christelijke artiesten enorm!'

Lees ook over:

Rick (19) richtte God's Nation op: 'Dankzij ons platform groeien christelijke artiesten enorm!'

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡