Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geertje kreeg de kans om gratis door Europa te reizen

13 augustus 2018 · Leestijd 4 min

100.480 achttienjarigen meldden zich aan om mee te doen met DiscoverEU, maar 'slechts' 15.000 winnaars kregen de kans om gratis te gaan reizen door Europa. Geertje is een van degenen die deze zomer gratis door Europa mocht touren met de trein. Zij ging binnen negentien dagen vier landen in Europa af. NieuwLicht sprak haar over haar ervaringen en hoe deze reis beviel.

Geertje meldde zich met Judith aan om de interrailpas te verkrijgen: “We moesten een aantal quizvragen over de Europese Unie beantwoorden. Dat was niet zo moeilijk, want de antwoorden kon je gemakkelijk op de site terugvinden. Bij de laatste vraag moesten we gokken hoeveel mensen zich zouden aanmelden.” Geertje en Judith hadden niet verwacht dat zij de interrailpas door Europa zouden winnen: “Het was een verrassing en we gingen samen brainstormen waar we naar toe zouden gaan.”

De reis

De meiden begonnen de reis vanuit België en wilden naar Italië doorreizen. Geertje: “We wilden meteen naar Italië, maar dat was een te grote afstand. Daarom kozen wij ervoor om een tussenstop te maken in München. We zijn een dag in München gebleven en hebben daar een beetje rondgelopen. De volgende dag vertrokken we naar Italië. Hier hebben wij de meeste dagen van onze reis doorgebracht. In Italië zijn we in Bologna, Rome en Florence geweest.” Vanaf Florence vertrokken de twee met de trein naar Triëst. Vandaaruit pakten ze de bus naar Ljubljana in Slovenië. Geertje: “In Bologna hebben we vooral de sfeer opgesnoven. We beklommen een toren en hadden een prachtig uitzicht over heel Bologna. In Rome was het heel druk, dat gaf een beklemmend gevoel. We hebben daar mooie kerken bekeken, waardoor we een magisch gevoel kregen.”

Ik denk dat we in totaal vijf van de negentien dagen in de trein hebben gezeten.

Hostel

afbeelding

Ze sliepen in verschillende hostels, op gemengde slaapzalen: ”Daar hadden we niet echt moeite mee. Er lagen altijd wel jongens bij ons op de slaapzaal, maar ook genoeg meiden. Die hostels boekten we soms een paar dagen van tevoren via een app. We ontmoetten ook andere mensen die waren uitgekozen om op reis te mogen. Omdat iedereen makkelijk in het Engels met elkaar communiceert, is het niet zo moeilijk om vrienden te maken. Op deze manier hebben wij ook vrienden gemaakt. Zolang je jezelf er maar voor openstelt. Als je alleen reist heb je meer de behoefte om mensen te leren kennen. Judith en ik hadden elkaar en die behoefte was daarom minder aanwezig.”

Uitdaging

Voor de achttienjarige Geertje was het een uitdaging om voor het eerst alleen op reis te gaan: “Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten. Ook had ik niet verwacht dat alles zo vlot zou verlopen met de trein. De reis was goed te doen met de trein en we hebben geen trein gemist. Op deze manier besef je meer de afstand die je aflegt. Ik denk dat we in totaal vijf van de negentien dagen in de trein hebben gezeten. Onze rondreis door Europa was misschien net iets te groot. Het was moeilijk in te schatten hoeveel dagen we kwijt zouden zijn aan reizen.”

Geertje heeft in deze negentien dagen enorm veel gezien: “Ik heb zoveel dingen gezien die ik niet had willen missen. Ik ben super dankbaar dat we deze kans hebben gekregen. Op deze manier heb ik kennis mogen maken met verschillende culturen. Het was een verrijking voor mezelf. Ik ben hierdoor zelfstandiger geworden en heb meer vertrouwen gekregen, maar ook de vrijheid vond ik fijn. Er is nog zoveel mogelijk als je dat zelf maar wil.”

In het najaar van 2018 gaat er een tweede inschrijfronde open om een interrailpas te winnen. Vind je dat een goed idee?

Praat mee op Facebook van Nieuw Licht

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡