Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meer geduld nodig? Volg deze 5 stappen!

21 april 2023 · Leestijd 4 min

Jij en ik doen elke dag goede, maar ook bijzonder domme dingen, toch? Dat is oké, want het hoeft allemaal niet perfect. Tegelijkertijd willen we bij BEAM elke dag een beetje beter worden en meer op ons grote voorbeeld Jezus gaan lijken. Vandaag doen we een poging om geduldiger te worden. Oefening één is dit artikel lezen, kan je daar genoeg geduld voor opbrengen?

Waarom zeggen mensen: ‘Geduld is een schone zaak’?

Wachten tot het fietsstoplicht groen wordt, alle zelfscanners in de supermarkt die bezet zijn of het eten dat nog niet klaar is: arrgghhh!! Geduldig zijn is soms echt niet te doen. Wij mensen zijn zelfs zo erg dat in een wetenschappelijk experiment ontdekt werd dat als je iemand zonder iets te doen opsluit in een kamer en diegene alleen een apparaat heeft om zichzelf een schok te geven, dat 45% van de mensen zichzelf liever pijn doet dan geduldig te wacht. Sick.

Waarom is geduld dan toch zo belangrijk en volgens het spreekwoord ‘een schone zaak’? Nou, geduldig zijn is eigenlijk een superkracht. De wereld gaat maar door en jij kiest ervoor om even stil te staan en jezelf tijd te gunnen. Geduld zorgt ervoor dat je meer kan genieten, minder snel opgeeft en dus meer kan bereiken. Ook maakt geduld je een fijner mens om mee om te gaan. Wil jij bouwen aan deze superkracht? Volg dan deze stappen:

Stap 1: Besef hoe bizar ongeduldig we tegenwoordig zijn

Het Amerikaanse bedrijf Amazon onderzocht wat er zou gebeuren als hun website een seconde langzamer zou laden dan deze nu doet. Bezoekers zouden in deze seconde kunnen afhaken, maar zouden ze dat echt doen? Nou, nogal. Ze concludeerden dat ze met een één seconde tragere website ruim 1,6 miljard dollar minder zouden verdienen. We zijn met z’n allen zo verwend geworden, dat we niet eens een seconde meer willen wachten. De eerste stap om meer geduld te ontwikkelen is dan ook beseffen dat het eigenlijk heel bizar is hoe verschrikkelijk ongeduldig we tegenwoordig zijn.

Stap 2: Doe één ding tegelijkertijd

Het is algemeen bekend dat mensen eigenlijk helemaal niet zo heel goed zijn in multitasken. Stel je maakt je wiskundehuiswerk en je leest een appje, dan heb je daarna bijna 25 minuten nodig om weer écht in je concentratie te komen. Veel dingen tegelijk doen lijkt slim en effectief, maar is eigenlijk een teken van ongeduld. Wat ook irritant is aan meerdere dingen tegelijk doen, is dat wanneer een bepaalde taak lastig wordt, je stopt en doorgaat met het andere waar je mee bezig bent. Zo leer je dus nooit om door te zetten en moeilijke dingen aan te gaan en wellicht ook op te lossen. Dus, wil je meer geduld hebben? Doe één ding tegelijkertijd, ook als dat lastig is.

Stap 3: Verwacht dat het stom voelt

Je hebt gemiddeld maar zo’n 4000 weken op deze wereld. Je kunt de hele tijd heel hard rennen en zoveel mogelijk doen, maar het lukt je nooit om alles te doen. Is het daarom niet veel slimmer en krachtiger om een aantal dingen te kiezen en die goed te doen? Je zou zeggen van wel, maar toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ongeduldig zijn en altijd opschieten, geeft je namelijk het gevoel van controle. Het is dan ook niet makkelijk om geduldig te zijn. Het geeft geen lekker gevoel, maar het zorgt er wel voor dat je leven meer betekenis krijgt. De derde stap is dan ook een hele realistische: weet dat als je gaat oefenen met geduld, dat het niet direct een goed gevoel geeft. Geef dus niet op als het een beetje tegenvalt!

Stap 4: Laat God je helpen

De Bijbel staat bomvol met positieve woorden over geduld. Zo is er een heel bekend Bijbelgedeelte over de liefde dat altijd op trouwerijen wordt voorgelezen, dat begint zo: ‘De liefde is geduldig’. Het allerbelangrijkste van de liefde is dat deze geduldig is. Geduld wordt in de Bijbel zelfs genoemd als één van de negen karaktereigenschappen waarbij Gods geest je graag helpt om ze te laten groeien. Het is niet makkelijk, maar weet dat God je graag helpt.

Stap 5: Doe de 3 uur challenge

Als je dit artikel helemaal tot hier hebt gelezen, ben jij hartstikke serieus bezig met een geduldiger mens worden: vet. Het kan interessant voor je zijn om deze TED Talk van Oliver Burkeman te luisteren over dit onderwerp. Hij vertelt onder andere over zijn ‘geduld-training’ waarvoor hij drie uur lang (!!) naar hetzelfde schilderij staarde. Misschien ook iets voor jou? Check hier de video om te horen hoe Oliver het vond om dit te doen:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nou, veel succes ermee hè? Vergeet jezelf niet te belonen als je (kleine) stappen maakt, dat is heel belangrijk om het vol te kunnen houden.

De do’s & dont’s van discipline: in 5 stappen een betere versie van jezelf

Lees ook over:

De do’s & dont’s van discipline: in 5 stappen een betere versie van jezelf

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡