Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Florens (24): “Als ik premier word, wil ik laten zien hoe goed Jezus is”

23 februari 2017 · Leestijd 5 min

Vanuit het niets verscheen er een breedlachende jongen met baard op televisie: Florens van der Spek, 24 jaar oud en lijsttrekker van de politieke partij Jezus Leeft. “Jezus geeft hoop en is liefde. Dat is de perfecte basis voor een gezonde maatschappij.” Deze boodschap laat Florens op alle mogelijke manieren horen: op het dak van zijn huis, op zijn auto en zelfs zijn voicemail is een soort mini-preek. BEAM wil wel weten wie die Florens is en belt hem op.

Florens is 24 jaar oud, gelukkig getrouwd en heeft een eigen hoveniersbedrijf. “Op mijn 19e ben ik tot geloof gekomen en heeft God me totaal veranderd. Ik ben christelijk opgevoed maar kreeg door mijn omgeving het idee dat God boos op me was. Mijn leven draaide alleen maar om mezelf. Ik zat meer in de coffeeshop dan op school en ik werd in het dorp als voorbeeld gebruikt van hoe het niet moet. Ik had het idee dat God niets met me te maken wilde hebben. Maar hier dacht God anders over. Hij raakte me aan door een boekje van de christelijke schrijver Max Lucado. Normaal houd ik niet van lezen, maar ik zoog alle informatie in me op.”

“Op een gegeven moment ben ik door mijn knieën gegaan terwijl ik zei: ‘Jezus, als u er echt bent, wil ik u leren kennen.’ God heeft me veranderd, niet omdat hij me veroordeelde, maar omdat Hij me wilde losmaken van alles wat me tegen hield. Mijn vrienden herkenden me haast niet: ‘Nou ja, hij is tenminste blij’ was hun reactie.”

Blijheid
Die blijheid is sowieso een thema in zijn leven, want vorige week was Florens te gast bij de talkshow van Eva Jinek waar Jinek de volgende legendarische woorden sprak: “Ik heb nog nooit zo’n blije gast aan tafel gehad.” Florens vindt dat wel mooi: “Alle eer aan God voor mijn vreugde. Mijn blijdschap is niet langer afhankelijk van feestjes of van hoeveel geld ik heb, want God geeft mij vreugde. Dat werkt bevrijdend.”

Eva Jinek: ‘Ik heb nog nooit zo’n blije gast aan tafel gehad

Florens lijkt zich niets aan te trekken van de lachende mensen die hem voor gek verklaren met zijn ‘Jezus Leeft ideeën’. “Ik ben vol vertrouwen omdat ik niet vertrouw op mijn eigen kracht en kunde, maar op die van God. God is mijn vader, dus uiteindelijk is het zijn verantwoordelijkheid wat er gebeurt, niet de mijne. En weet je, ik vond het christelijke geloof ook belachelijk vroeger. Ik moest er niets van hebben, dus ik snap die mensen wel. Maar uitgelachen worden doet me niet veel, want ik weet dat God voor me is.”

Slaan met de Bijbel

Wat mensen van hem denken, laat hem koud. Maar als je een politieke partij leidt, is het wel degelijk belangrijk wat mensen van je denken, toch? “Ja, als mensen me uitlachen doet dat me persoonlijk niets, maar ik zoek wel naar de beste manier om mensen te bereiken met het goede nieuws. Ik geef presentaties, ben online actief, plak posters, breng de blijde boodschap via mijn voicemail en rijd rond met een auto waar Jezus Leeft duidelijk op te lezen is. Ik hoop en bid dat mensen Jezus gaan ontdekken, dan zullen ze ons enthousiasme vanzelf ook wel gaan waarderen. Ik begrijp wel dat mensen sceptisch zijn over christenen en de Bijbel. Je kunt een broodmes gebruiken om brood te snijden en om mee te moorden. Zo is het ook met de Bijbel, die kan je voor het goede en voor het kwade gebruiken. Ik volg Jezus en Jezus is liefde, dus ik wil niet slaan met de Bijbel. Ik wil niemand ergens toe verplichten.”

Je kunt de Bijbel gebruiken voor het goede en voor het kwade, jouw keus

In het nieuws was te lezen dat jullie voor 1 zetel in de Tweede Kamer gaan. Is dat zo? “Ja, dat lijkt ons fantastisch, maar wat mij betreft krijgen we gewoon alle zetels hoor. De wijsheid van Jezus is een gezonde basis voor de maatschappij. We willen de wijsheid van de Bijbel doorvoeren in de maatschappij.” Hoe ziet dit er praktisch uit? Wat verander je als je premier zou worden? “Ik zou niemand het geloof opleggen, maar wel laten zien dat Jezus goed is. Bijbelse principes doorvoeren zou bijvoorbeeld bestaan uit goed voor de natuur zorgen, een goed sociaal stelsel bedenken omdat iedereen waardevol is en ouders veel meer betrokken laten zijn bij de opvoeding van hun kinderen.”

Onze laatste prangende vraag is of Florens, wanneer hij premier is, de EO Jongerendag een verplicht evenement maakt. Lachend geeft hij aan dat dit geen goed idee is: “Ik wil mensen nooit verplichten iets te doen of ergens heen te gaan. Maar ik geloof echt dat veel mensen op zoek zijn naar God, dat zie ik om me heen. Als we elkaar vaker vertellen hoe groot Jezus’ liefde is en hoeveel hoop Hij geeft, dan wordt het zeker heel druk bij de EO Jongerendag.”

Nou. Koop maar vast je kaartje dan. Dat kan hier!

Ga jij 15 maart naar de stembus? De komende weken geven wij aandacht aan de verkiezingen en we horen graag op welke manier jij er mee bezig bent. Je kunt ons mailen (beamredactie @eo.nl) of appen (stuur dan eerst even BEAM AAN naar 0683673700)

*De afbeelding is een screenshot van een uitzending van Uitgelicht!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡