Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Fleur (20) kreeg in de kleedkamer racistische opmerkingen: ‘Ze riepen dat corona mijn schuld was’

5 april 2023 · Leestijd 3 min

De kleedkamers bij gym zijn één van de weinige plekken waar leraren NIET mogen komen. BEAM sprak drie jongeren die slachtoffer zijn geworden van pestgedrag en misbruik van klasgenoten én leraren in de kleedkamers. Drie verhalen die voorkomen hadden kunnen worden als er toezicht was geweest... Dit is het verhaal van Fleur.

“Op mijn middelbare school waren niet veel mensen die op mij leken, dus ik viel al gauw op. Hier en daar kreeg ik opmerkingen over mijn uiterlijk, maar daar bleef het dan ook bij. Twee jaar geleden hebben die opmerkingen toch wel hun hoogtepunt bereikt."

Poep Chinees

"Het was aan het begin van de coronapandemie. We hadden gym en in de kleedkamers werd er druk gediscussieerd over het virus. Ik had niet veel vrienden in de klas en was daardoor vaak erg stil. Op een gegeven moment werd de aandacht op mij gevestigd. Een groep klasgenoten schreeuwde: poep Chinees, Ting tang tjon en nihauw op een vervelende toon naar mij. Ze kwamen dichterbij, duwde me tegen de muur en zeiden dat ik terug moest naar mijn eigen land. Corona was tenslotte mijn schulden zeiden ze lachend.”

Eigen schuld

“Ik voelde mij zo rot en alleen, niemand kwam tenslotte voor mij op. Na het gymmen heb ik het verteld aan een leraar, maar die gaf aan dat ik het allemaal niet groter moest maken dan het was. Dit deed pijn, want ik voelde mij niet begrepen. Na dat incident heb ik nog lang gedacht dat het allemaal maar mijn eigen schuld was en er iets mis was met mij, wat natuurlijk niet zo is.”

Meer toezicht

“Als ik iemand een tip mag geven: negeer de pesters en geef ze geen aandacht. Maar bespreek het wel met mensen die je vertrouwt en het wellicht kunnen stoppen. Daarnaast hoop ik dat in de toekomst dit bij niemand meer hoeft te gebeuren. Kleedkamers horen een veilige plek te zijn, waar leraren of andere mensen toezicht op moeten houden.”

Wil je weten wat er nog meer fout kan gaan in de kleedkamers? Lees hier de verhalen van twee andere slachtoffers:

Merel (20) werd aangerand door haar gymleraar: ‘Ik was alle controle over mijn lichaam kwijt’

Lees ook over:

Merel (20) werd aangerand door haar gymleraar: ‘Ik was alle controle over mijn lichaam kwijt’
Manuel (16) werd een hersenschudding geslagen: ‘Er was niemand die mij hielp’

Lees ook over:

Manuel (16) werd een hersenschudding geslagen: ‘Er was niemand die mij hielp’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡