Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Evie werd buitengesloten door een vriendin: “Ze wilde liever afspreken zonder mij.”

15 januari 2020 · Leestijd 4 min

Woorden hebben kracht: ze kunnen je maken of breken. SPEAK LIFE is het thema van de EO-Jongerendag 2020! In de rubriek SPEAK LIFE interviewen we mensen over die ene zin die hun leven heeft veranderd. Deze keer: BEAM- stagiaire Evie (17), zij werd op WhatsApp plotseling buitengesloten door een van haar beste vriendinnen.

“Op de middelbare school was ik vier jaar lang vriendinnen met drie meisjes. We waren altijd met zijn vieren. Niemand kon tussen ons in komen. Er was nooit ruzie, er waren geen problemen, we hadden het gewoon heel gezellig met elkaar. Op een gegeven moment veranderde dat. Een van de vier meisjes, Fleur* begon raar te doen. Hier zocht ik nog niets achter.”

Scheurtjes in de vriendschap

“Na de eindexamens begonnen we aan een nieuwe opleiding. Fleur en ik zagen elkaar minder, maar ik probeerde altijd tijd voor haar te maken en te zorgen dat we elkaar konden blijven zien. Fleur boeide het niet zoveel, maar ze werd wel boos als ik moest werken en daardoor niet kon afspreken. Terwijl ik juist mijn best deed om ons contact te onderhouden!”

Ze wilde liever afspreken zonder mij.

“De andere meisjes en Fleur hadden een WhatsAppgroep waar ik niet in zat, vanwege mijn verjaardag. Een keer vroeg Fleur om af te spreken, maar Nina* vond dit gek, omdat ik niet in deze WhatsAppgroep zat. Fleur zei toen: “Ja, ik wil niet gemeen doen, maar kunnen we zónder Evie afspreken?!” Nina maakte hiervan een screenshot en stuurde deze naar mij. Ze zei: “Evie, ik weet dat dit echt stom voor je is, maar ik vind dat je dit moet weten.” 

"Het kwetste mij ontzettend"

“Toen ik het appje las, kon ik het eerst niet geloven. Ik dacht: zegt ze dit nou echt? Hoe kun je na zoveel jaar vriendschap opeens zoiets zeggen? Het kwetste mij ontzettend. Fleur wist namelijk dat ik in het verleden soortgelijke situaties had meegemaakt en hoeveel pijn mij dat deed. Dit had ik haar in vertrouwen verteld en nu deed ze het zelf!”

Contact verbroken

“Er was geen duidelijke reden waarom ze mij opeens niet meer aardig vond. Dat maakte de situatie extra moeilijk. Ik probeerde het zelfs goed te maken, terwijl ik wist dat ik niets verkeerd had gedaan. Toen Fleur hier geen reactie op gaf, was het voor mij klaar. In de groepsapp waar we wel met zijn vieren in zaten, heb ik gezegd dat het niet langer voor mij werkte en dat ik uit de groep wilde. Dit was spannend om te doen, maar nadat ik het contact verbrak viel er een last van mijn schouders!"

Moeite met vertrouwen

De woorden van Fleur hebben eraan bijgedragen dat ik moeite heb met het vertrouwen van nieuwe mensen. Ik ga nu een beetje uit van het ergste in mensen. Alsof ik denk: ‘Je kunt nu wel zeggen dat je mijn vriendin bent, maar vroeg of laat ga je toch wel iets naars doen of kap je de vriendschap af’. Ik vind het jammer dat ik zo denk, maar ik kan er niets aan doen.”

Fijne vrienden

“Gelukkig heb ik een aantal heel goede vriendinnen en een beste vriendin die ik mijn leven lang al ken. Beter één goede vriendin, dan een paar vriendinnen die je niet goed behandelen!"

*Fleur en Nina zijn gefingeerde namen in verband met privacy.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡