Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Evert-Jan de Vries: “Zonder telefoon ben je creatiever!”

18 oktober 2018 · Leestijd 3 min

We zijn er allemaal bekend mee: eindelijk chillen met de vriendengroep die normaal over het land verspreid is. Jullie zien elkaar niet vaak, dus je hebt zin in de tijd samen en gezellige gesprekken! Maar deze gedachte spat als een zeepbel uit elkaar: de één heeft de hele tijd een oortje in en de ander filmt alles op Snapchat. Alsof de smartphones aan hun handen zijn vastgeplakt. Evert-Jan en zijn vriendin Lobke bedachten een oplossing: de Socialbox.

“Het idee voor de Socialbox ontstond heel spontaan. Lobke en ik merkten dat we veel stress kregen van onze mobieltjes. Dat was vijf jaar geleden. Zo kwamen we op het concept voor de Socialbox. Door mijn oma besloten we om er mee door te gaan. Zij zei vaak: “He, leg je telefoon weg, doe eens gezellig!” Ik denk dat veel jongeren wel met zulke (groot)ouders te maken hebben. In plaats van een grote mond terug te geven, besefte ik dat ze gelijk had. Lobke en ik dachten dus: laten we dit oppakken, want dit wordt een steeds grotere issue. Het was niet het plan om er een groot project van te maken, maar meer iets voor onszelf. Dat liep toch anders! Vijf jaar later zijn we er nog steeds mee bezig en ligt de Socialbox zelfs in de winkel.”

De Socialbox itself!

afbeelding

In de Socialbox passen 4 mobieltjes. Zodra die erin liggen, gaat de deksel erop en de kaarsjes aan: #qualitytime! Zo lang de kaarsjes branden kan je een boek lezen, chillen met vrienden of bijbelstudie doen! Met de shutters kan je de kaarsjes doven, zodat je veilig je telefoon kan pakken.

Bijzondere reacties

“We krijgen alleen maar positieve reacties. Mensen voelen meer ruimte om een boek te lezen of iets met hun kinderen te doen. Een kennis van mij bestelde de Socialbox om ons te supporten, niet per se om te gebruiken. Hij merkte later dat zijn kindje van 1 zijn gedrag al ging kopiëren: altijd op de telefoon willen. Daar schrok hij best wel van en ging de box écht gebruiken. Dit soort verhalen zijn fijn om te horen, omdat wij dan ook weten dat er behoefte is. Ook krijgen we dan nieuwe ideeën, we zijn nu bezig met een uitbreiding te ontwikkelen!”

Juist op die saaie momenten ontstaat creativiteit

Geen haar beter, maar wel bewust

“Mijn eigen telefoongebruik kan ook beter hoor. Het is niet dat ik een guru ben, omdat ik de Socialbox heb ontworpen. Helaas ben ik net zo verslaafd als ieder ander. Ik probeer het gebruik wel echt te verminderen. Als ik met anderen ben, gebruiken we vaak de Socialbox. Maar ik merk dat ik op momenten dat ik alleen ben vaker mijn mobiel erbij pak. Daar probeer ik bewust van te worden, want juist op die saaie momenten ontstaat creativiteit!”

Meer weten over hoe je beter met je mobiel om kan gaan? Check dan Marlieke's stuk over e-tiquette!

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡