Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Evelien: “Je moet van eten kunnen genieten”

14 mei 2017 · Leestijd 4 min

Evelien (21) begon vier jaar geleden met haar opleiding Voeding & Diëtetiek. Ze was veel met voeding bezig en probeerde heel gezond en strikt te eten. Nu weet ze echt álles over voeding. Is daardoor haar kijk op eten ook veranderd?

Wie ben je?

“Ik ben Evelien. Ik ben vierdejaars student. Momenteel loop ik stage in een ziekenhuis. Ik maak lange dagen, maar ik vind het heel leuk om te doen.”  Hoe kwam je op het idee om Voeding & Diëtetiek te studeren?
“Ik was tijdens de middelbare school veel met voeding bezig. Hoe eet je zo gezond mogelijk, vroeg ik me voortdurend af. In de tijd dat ik een studie moest kiezen kwam mijn broertje een keer thuis met een foldertje van een diëtist uit een dorp bij ons in de buurt. Die bladerde ik door en toen dacht ik: dit is eigenlijk heel leuk. Ik ben me er verder in gaan verdiepen en liep een dagje mee. Ik vond het helemaal geweldig. Eerst wist ik niet goed wat ik wilde studeren. Ik wilde juf worden, maar vond verpleegkunde en SPH ook heel interessant. In Voeding & Diëtetiek vond ik mooie combinatie. Juist de verpleegkundige kant van het vak spreekt me aan.” Je bent nu bijna klaar met de opleiding. Is je visie op eten veranderd door je opleiding?
“Ja, dat denk ik wel. Voordat ik begon met de studie at ik heel strikt. Door mijn opleiding ben ik er achter gekomen dat er zoveel eten is dat slecht voor ons lichaam is. Het is goed om daar rekening mee te houden. Maar ik heb geleerd dat we ook van eten mogen genieten. Ik ben meer naar de toekomst gaan kijken. ‘Later’ is ook belangrijk. Het is dus goed om gezond om te gaan met voeding, maar daar hoort bij dat je af en toe best iets mag eten wat niet zo goed voor je is. In principe mag alles. Ik kan me er nu ook niet aan storen wanneer ik iemand anders ongezond zie eten. Ik vind het vooral belangrijk dat we niet naar eten kijken en alleen maar kunnen denken: dit is gezond en dit niet en dus eet ik dat laatste niet. Maar door mijn opleiding heb ik wel geleerd dat voeding heel belangrijk kan zijn bij bepaalde ziektes. Dan is het van levensbelang om je voeding daarop aan te passen.”  Hoe ben jij zelf in je dagelijks leven met eten bezig?
“Ik weet heel goed wat in onze voeding zit. Op dit moment let ik daar een beetje op. Maar normaal gesproken ben ik er niet zo mee bezig. De adviezen die ik aan mijn patiënten geef volg ik zelf niet per se. Dat is per geval verschillend. Iemand die veel eiwitten nodig heeft, beveel ik heel andere dingen aan dan iemand met een hartprobleem. Dat is bijvoorbeeld meer gericht op het verlagen van je cholesterol. Die voedingspatronen heeft zo’n patiënt nodig omdat het anders zijn lichaam kwaad doet. Maar ook tegen mijn patiënten zeg ik regelmatig dat ze best wel eens een stukje chocolade mogen eten, ook al weet ik dat daar veel suikers in zitten. Mijn patiënten wil ik meegeven dat voeding geen strijd moet worden en dat genieten van eten heel belangrijk is.” Vind je dat we als christenen een verantwoordelijkheid hebben om bewust met eten om te gaan?
“Ik denk het ergens wel. Het is verstandig om te letten op wat je binnenkrijgt om goed voor jezelf te zorgen. We zijn tenslotte rentmeester van ons eigen lichaam en daar speelt voeding een belangrijke rol in. Maar ik geloof ook dat God ons eten geeft om van te genieten. We moeten er gewoon verstandig mee omgaan. Je kunt door een gezonde levensstijl je lichaam voor bepaalde ziektes behoeden. Ik denk dat het belangrijk is dat we ons daarvan bewust zijn.” Heb je wel eens verschillende eetstijlen uitgeprobeerd zoals vegetarisch eten?
“Dat moesten we voor onze opleiding inderdaad een keertje doen. Detoxen, dat je een aantal dagen alleen maar op groentesapjes leeft, ging met net iets te ver. Toen heb ik veganistisch eten uitgeprobeerd. Maar daar kwam ik snel weer van terug. Mijn havermoutpannenkoekjes voor ontbijt waren geen succes. Normaal gesproken doe ik daar een ei in en dat kon toen niet. Nou, ik heb nog nooit zulke mislukte pannenkoekjes gegeten, haha!”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡