Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esther (18) kreeg een relatie met Chris (20) via Facetime: 'Een date hebben we nog nooit gehad'

1 juli 2022 · Leestijd 5 min

Wat doe je als je verliefd wordt op een meisje dat je net hebt ontmoet? Naar Afrika verhuizen! Toch? Een geweldig avontuur voor Chris (20), maar hiermee begon zijn liefdesverhaal met Esther (18) anders dan verwacht. Esther: “Drie dagen voor zijn vertrek vertelde hij me via WhatsApp dat hij naar Oeganda verhuist.”

Esther nam deel aan een christelijk zomerkamp, Chris begeleidde de groep en de rest is geschiedenis. Toch had die liefde nog wel even tijd nodig om op te bloeien. “Omdat er niet zo veel deelnemers van mijn leeftijd waren, zat ik in de groep van dertien- en veertienjarigen,” vertelt Esther. “Chris dacht dat ik ook veertien was en durfde niet op mij af te stappen.” Chris: “We hebben elkaar voor het eerst echt gesproken in de cafetaria daar. Dat gesprek ging over die enge leeuw uit Teletubbies.” 

“Er was een chemie tussen ons die voor mij onverklaarbaar was. Het klikte zo goed dat het leek alsof we elkaar al jaren kenden,” gaat Chris verder. “Ik vond Chris gedurende het hele kamp interessant,” vertelt Esther. “Tijdens het kamp kwam ik erachter dat hij in Zeeland woont, terwijl ik in Veenendaal woon. Laat maar zitten, dacht ik. Ik bad die avond tot God en zei: ‘Als hij het voor mij is, laat hem dan terugkomen.’” Chris: “Na het kamp reageerde ik een keer op Esthers Instagram Story en vanaf dat moment nam het contact toe. Het werd steeds serieuzer tussen ons en toen dacht ik: ja, daar ga je!”  

Een relatie via videobellen 

Een eerste date zat er nog niet in voor de twee, want na een week online contact vertrok Chris voor zijn stage bij Mission Aviation Fellowship (MAF) naar Oeganda. Esther: “Ik was bang dat hij mij niet serieus nam, omdat hij vlak van tevoren vertelde dat hij weg zou gaan. Dit heeft al die tijd niks voor hem betekend, dacht ik. Toen hij een paar dagen in Oeganda was, hebben we voor het eerst gevideobeld en toen bleken onze gevoelens voor elkaar toch serieus te zijn!” Chris: “Het plan was dat ik zes maanden zou blijven, maar ik zit hier zo goed op mijn plek dat mijn stage verlengd is naar negen maanden. Dat betekent wel dat ik Esther nóg langer niet kan zien.” 

Esther: “Terwijl ik een heel verhaal vertelde tijdens het videobellen, vroeg Chris ineens: ‘Esther, wil je mijn vriendin zijn?’ Ik moest keihard lachen. ‘Wat vraag je me nu?’ zei ik. Ik wilde er even over nadenken, omdat het mijn eerste relatie is en ik zorgen had over de lange afstand tussen ons. We kenden elkaar nauwelijks in real life en we misten het fysieke contact. Tegelijk vond ik het fijn dat we elkaar eerst emotioneel leren kennen en niet verliefd worden op het idee van fysiek contact. Nadat ik er met verschillende mensen over had gepraat, besloot ik er toch voor te gaan.” 

Samen biddend afsluiten 

Een langeafstandsrelatie… Dat is niet altijd even makkelijk! “In Oeganda is het een uur later, dus het was in het begin puzzelen wanneer we elkaar konden spreken,” legt Chris uit. “Het gaat met pieken en dalen; de ene keer lukt het goed om met de lange afstand om te gaan en de andere keer zijn er dagen dat we elkaar enorm missen.” Esther: “Een gesprek via FaceTime is niet hetzelfde als een knuffel. Gelukkig voelen we elkaars behoeften goed aan. We proberen elkaar elke dag te bellen, maar als de ander daar geen behoefte aan heeft, geven we elkaar de ruimte.”  

“Wat ook helpt,” vult Chris aan, “is dat we bij ons videogesprek aan het einde van de dag samen bidden. Ik vind het mooi dat we God in het midden van onze relatie hebben en zo samen onze dag afsluiten.” Esther: “Daardoor is ook onze individuele relatie met God sterker geworden. Een langeafstandsrelatie is niet makkelijk en dan is het fijn om te weten dat God er is om op terug te vallen. Mensen in mijn omgeving weten niet hoe moeilijk het soms kan zijn en met God kan ik alles bespreken.”  

De tweede eerste ontmoeting 

Het moment is bijna daar; de eerste ontmoeting. “We hadden het er laatst nog over: zou onze eerste knuffel heel awkward zijn?” vertelt Esther. Chris: “Niet awkward, maar misschien wel een beetje onhandig!” Esther: “De eerste keer dat we elkaar weer in het echt zien, is op dezelfde plek als waar we elkaar ontmoet hebben; het zomerkamp. Dit jaar zijn we beiden begeleiders. Ik denk dat we daar alle tijd hebben om elkaar rustig verder te leren kennen.” Chris: “We laten ons leiden en zullen zien wat er gebeurt!”   

Hadassah (16) kreeg op haar 13e een relatie: "Door mijn depressie snapte ik waarom ik zo vroeg een vriend kreeg"

Lees ook over:

Hadassah (16) kreeg op haar 13e een relatie: "Door mijn depressie snapte ik waarom ik zo vroeg een vriend kreeg"

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡