Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Er ligt nog steeds een te groot taboe op praten over seks”

6 mei 2019 · Leestijd 3 min

Seks, liefde en intimiteit; erover praten kan verdraaid moeilijk zijn, zeker met je ouders! Dat vonden Joëlle (18) en haar klasgenoten ook. Voor een schoolopdracht begonnen zij Verstandje, een website met het doel om seks binnen gezinnen bespreekbaar te maken. “Vanuit mijn geloof wil ik graag mensen helpen.”

Verstandje

“Voor mijn opleiding communicatie moest ik met drie klasgenoten een onderneming opzetten. We wilden met ons groepje geen saai, standaard bedrijfje beginnen, maar juist out of the box denken. We hebben toen allerlei verschillende ideeën bedacht; een broodjeszaak, of een bedrijf dat reisjes organiseert… Toen stelde één groepsgenoot grappend voor om seksuele voorlichting te gaan geven. Ik werd meteen enthousiast en haalde de rest van de groep over om dit serieus te gaan aanpakken. Zo ontstond Verstandje.

Verstandje is een website waarop wij mensen aanmoedigen om seks, liefde en intimiteit bespreekbaar maken, vooral tussen ouders en kinderen. Er ligt binnen veel gezinnen, vooral christelijke, nog steeds een taboe op dat thema, wat hele nare gevolgen kan hebben. Als een jongere bijvoorbeeld seksueel misbruikt is, is het heel goed als die jongere dat aan zijn of haar ouders durft te vertellen, dan kan hij of zij direct hulp krijgen. Anders gaat diegene dat opkroppen. Jongeren hebben soms ook gewoon advies nodig, van je ouders valt best wel wat te leren.

Wij willen niemand regeltjes voorschrijven over hoe je met seks om moet gaan, iedereen doet dat op zijn eigen manier. Onze boodschap is dat het onderwerp niet in een doofpot gestopt moet worden. Met Verstandje staan we voor openheid en willen we mensen daarbij helpen.”

Geloof & toekomst

“Niet iedereen in ons groepje is gelovig. Daarom is Verstandje ook niet per se een christelijke onderneming. Het is moeilijk om het geloof erin te verwerken, want we zijn het op dat gebied niet altijd eens met elkaar. Voor mij heeft Verstandje wel met mijn geloof te maken. Er is misschien geen directe link, maar vanuit mijn geloof wil ik wel altijd graag mensen helpen. Als ik via een spel of een website mensen dichter bij elkaar kan brengen, vind ik dat heel mooi.

Als we klaar zijn met onze schoolopdracht, kunnen we zelf kiezen of we doorgaan met Verstandje of niet. Daar moeten we het nog over hebben. Het liefst zouden we nog veel grotere dingen met Verstandje doen, zoals seksuele voorlichtingen geven op scholen, en ons spel uitbrengen in boekenwinkels. Die ideeën zijn nu niet haalbaar, dus voorlopig focussen we ons gewoon nog op onze website.”

Lees nu: 'Je ouders over seks vertellen, wat vind jij?'

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡