Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eline Bakker over haar lied ‘Geen Afstand’: “De strijd met God die ik na mijn miskraam had, verwerkte ik in dit nummer"

29 april 2021 · Leestijd 5 min

‘Er is geen afstand tussen U en mij’, zongen we uit volle borst tijdens deze coronapandemie. Het bekende liedje dat Eline Bakker schreef, kreeg voor veel mensen een hele nieuwe lading toen we juist afstand van elkaar moesten houden. Maar wat betekent het liedje voor Eline zelf? In de serie ‘Meer dan muziek’ komen we achter de diepere betekenis van bekende worshipnummers. Deze keer belden we Eline op en gingen we in gesprek over ‘Geen afstand’.

“Reyer en ik brachten het liedje uit in 2019. Mensen kenden mij alleen nog maar van het lied ‘Jezus Overwinnaar’, waardoor de lat best hoog lag. ‘Geen Afstand’ is een totaal ander liedje en ik had geen idee hoe het ontvangen zou worden. Vooral tijdens de coronacrisis is het eigenlijk een succes geworden. Ik geloof echt dat God met zo’n lied aan de haal gaat om mensen te bemoedigen. Deze timing verzin je toch niet? Achteraf zie ik het Gods leiding tijdens het schrijven van het nummer.”

“U bent niet bang voor mijn vragen. Mijn twijfel schrikt U niet af”

“Het liedje slaat grotendeels op mijn eigen geloofscrisis en woestijnperiode. Dat begon toen ik een miskraam kreeg in 2015. Tijdens dat moment voelde God heel dichtbij, maar toen ik een paar maanden later opnieuw zwanger werd begon ik God te wantrouwen. ‘Kan ik U wel opnieuw vertrouwen als het de vorige keer misging? Bent U wel wie U zegt dat U bent?’ Ik kwam in zo’n dal dat ik me zelfs afvroeg of God wel bestond. Misschien werd ik mijn hele leven al wel gehersenspoeld door de kerk? Ik twijfelde aan alles.”

Mijn geloof is nu geen echo meer van wat anderen mij vertellen over God

“U bent niet verrast als ik struikel, niet boos of teleurgesteld”

“Uiteindelijk ben ik dankbaar voor die periode. Het was een tijd waarin ik kritisch tegen God aankeek en mijn geloof er sterker uit is gekomen. Wat ik geloof is niet langer een echo van wat anderen mij vertellen over God, het is van mij. Geloven gaat met vallen en opstaan. Dat idee begon voor mij te leven toen mijn dochtertjes begonnen met lopen. Dat ging struikelend en met geschaafde knietjes. Als moeder ben je dan zo trots op die superkleine en wiebelige stapjes. Je bent niet verrast of boos als ze struikelen, je wilt ze overeind helpen en zeggen: ‘Goed geprobeerd, ga zo door’.”

“U strekt zich uit naar mij. Wat ik ook doe of voel er is geen afstand tussen U en mij”

“Dit is één van mijn favoriete stukken uit het lied. Er zit zoveel kracht in. Ook als je niet naar Hem kunt komen, dan strekt Hij zich uit naar jou. Dit is ook de zin waarmee het liedje begon in mijn hoofd. Ik was net moeder geworden en zat vol bewondering naar mijn dochtertje kijken die in mijn armen lag. Ik wilde zo dicht mogelijk bij haar zijn, met mijn hoofd tegen die van haar. Geen afstand. Als je moeder of vader bent en een eigen kindje hebt, begin je iets te begrijpen van de liefde die God voor ons, zijn kinderen, heeft.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“U heet me altijd weer welkom. U schudt het stof van mij af”

“Ik had al een steady begin en refrein voor het liedje en ben toen verder gaan schrijven met Reyer. We zitten altijd heel snel op één lijn en dat bleek hier ook weer. Tijdens het schrijven besloten we het verhaal van de verloren zoon in het lied te betrekken, wat vooral duidelijk wordt in dit tweede couplet. Hoe vies we ook zijn, God verwelkomt ons altijd weer en geeft zelfs een feest als we weer bij Hem thuiskomen.”

“Dit is waar ik hoor te zijn. Ik dicht bij U, U dicht bij mij”

“De bridge is eigenlijk de conclusie van het hele lied. Dwars door alles heen mag je weten dat bij God de plek is waar je hart thuiskomt. Dit stuk van het lied is binnen één minuut geschreven. Reyer begon een melodie te spelen en om de beurt zongen we een regel. Het klopte gelijk.”

Reacties

“Ik heb zoveel bijzondere reacties gehad toen het liedje uitkwam. Mensen die het geloof bijna de rug hadden toegekeerd, of in ieder geval de kerk, en niet meer wisten ze weer een stap naar God moesten zetten. Dit lied heeft hen geholpen om die stap te maken. Dat vind ik echt het allermooiste: mensen die door muziek hun weg weer terugvinden naar God.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡