Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Easy A | "Bewust maagd blijven, wordt neergezet als achterhaald"

26 april 2018 · Leestijd 5 min

Ondertussen op de BEAM redactie: “Jort, wordt het niet eens tijd om een romantische komedie te bespreken?” Tsja, ik ben nu eenmaal niet de grootste fan van het genre. Ik kan absoluut genieten van een goeie romcom, maar vaak stoor ik me aan de luchtige manier waarop wordt omgegaan met waardes die ik belangrijk vind, zoals trouw. Het is haast alsof vreemdgaan de normaalste zaak van de wereld is in die films. Dat neemt een groot deel van mijn kijkplezier weg. Dat ik er kennelijk geen moeite mee heb om hordes mensen afgeschoten te zien worden in actiefilms roept ook vragen op, maar daar moeten we het een andere keer nog maar eens over hebben.

Easy A - Het verhaal

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In Easy A speelt Emma Stone de knappe, grappige, charismatische en intelligente loser Olive. (Ja precies, de film lijkt dit zelf ook niet heel geloofwaardig te vinden.) Niemand ziet haar staan, totdat het gerucht zich verspreid dat ze naar bed zou zijn geweest met een jongen. De aandacht die dit haar oplevert, bevalt haar wel, dus gaat ze steeds wildere verhalen verspreiden over nachtelijke ontmoetingen die ze zogenaamd gehad zou hebben. Dit tot afschuw van haar christelijke medestudenten.

Hoofdrolspeelster Emma Stone draagt in haar eentje deze hele film. Ze is het enige personage met meerdere lagen. Figuurlijk dan. De meeste anderen zijn karikaturen, waarbij de christelijke scholieren haast karikaturen van karikaturen zijn. Easy A is plat, maar dat is niet heel verrassend gezien het onderwerp. Soms werkt de humor best aardig. Ik heb meerdere malen hardop gelachen en sommige scènes waren weliswaar niet heel origineel, maar wel grappig uitgevoerd. Bijvoorbeeld de scène waarin Olive haar ehm, “onzedelijke” reputatie wil bevestigen. Hiervoor spant ze samen met een homoseksuele jongen. Hij wil op zijn beurt graag het gerucht verspreiden dat hij seks heeft gehad met een meisje, om zo niet langer gepest te worden op school. (Hmm, dat klinkt best zielig nu ik dit zo uitschrijf, in de film is het een stuk grappiger.) Daarom doen ze op een feestje alsof ze seks hebben, terwijl ze alleen maar rare en absoluut niet sexy geluiden maken en ondertussen op het bed springen. Zo zou je de humor van de film samen kunnen vatten. Een beetje raar, maar stiekem kan je er ook wel om lachen.

Let's talk about sex

De hele film draait om het al-dan-niet hebben van seks en jezelf presenteren als een lustobject. Haar medescholieren gaan zich pas voor Olive interesseren zodra het gerucht naar buiten komt dat ze met iedereen het bed in zou duiken. De christelijke scholieren worden hierbij neergezet als een stel onverdraagzame, hypocriete idioten. Idioten omdat ze zeggen geen seks te willen hebben tot ze getrouwd zijn. Onverdraagzaam omdat ze, farizeeër style, iedereen die hier anders over denkt een hoer noemen. Hypocrieten omdat het uiteindelijk juist een van de christelijke scholieren is, die een SOA oploopt. Goed, deze studenten zijn waarschijnlijk een parodie op de krampachtige manier waarop op sommige Amerikaanse scholen door christenen wordt omgegaan met seksualiteit, maar hier zit echt geen grijntje nuance meer in. Dat sommige mensen er bewust voor kiezen om te wachten met seks, is volgens de makers alleen te verklaren doordat ze zich superieur voelen aan anderen.

Er lijkt opvallend weinig begrip te zijn voor mensen die ervoor kiezen langer te wachten dan gemiddeld.

De film zegt aan het einde dat je zelf moet beslissen wanneer je seks wilt hebben en dat dit tijdstip niemand wat aangaat. Wil jij wachten tot je getrouwd bent, dan moet je dat vooral doen. Niets wijst erop dat de makers dit ook echt menen. Bewust maagd blijven, wordt de hele film neergezet als achterhaald. Dat vind ik vreemd, want in een wereld die voortdurend zegt dat je moet wachten met seks tot je er klaar voor bent, lijkt er opvallend weinig begrip te zijn voor mensen die ervoor kiezen langer te wachten dan gemiddeld.

Conclusie

week_17_-_Ratings

Easy A is een vrij standaard film die volledig op het charisma en talent van hoofdrolspeelster Emma Stone rust. Die platte humor en vreemde dialogen maken de film afwisselend grappig en raar. De film beweert dat het je eigen keuze over seks belangrijk vindt, maar dan alleen als je niet teveel afwijkt van wat de rest doet. 

Kijkwijzer

De film draait om seks, maar er zit geen seks in de film. Dat komt alleen terug in de dialogen en thema’s. Op wat sexy outfits na, zie je helemaal niets.

Easy A is te zien op Netflix.

Welke film wil jij dit weekend kijken? Jort geeft je tips!

Draait er (binnenkort) in de bioscoop een film waar je meer over wilt weten? Of kwam je laatst op Netflix iets tegen waar je een recensie over zou willen lezen? Stuur dan je suggesties door naar beamredactie@eo.nl of app ons op 06-83673700. We horen graag van je!

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡