Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Durf te liften | Denkstof #11

3 december 2017 · Leestijd 5 min

Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen. In deze aflevering gaat het over vertrouwen en of je durft te geloven dat God voor je zorgt.

Er was eens een man die alles had opgepot voor zijn pensioen. Z'n hele leven had hij lopen zwoegen en zuinig aan gedaan. Maar nu werd hij vijfenzestig. Z'n bankrekening stond propvol en hij zou er eens even flink van gaan genieten. Eindelijk zou het echte leven beginnen! Die dag stierf hij aan een hartstilstand.

Jezus houdt niet van sparen

Dit verhaal vertelde Jezus ooit. Jezus had het niet zo op sparen. Hij had geen potje voor later. Maar hoe zit dat? Sparen is toch belangrijk?

Je wilt een rijbewijs, een appartement, trouwen misschien - en natuurlijk dat pensioen. Het is ver weg, maar toch. Zo zijn we opgevoed. Wees zuinig. Denk aan morgen. Spaar voor later.

Leef in het nu

Nee, zegt Jezus. Denk niet aan morgen, morgen zorgt wel voor zichzelf.' Wees niet zuinig. Spaar niet. Dat heeft geen zin, het leven is veel te wisselvallig. Dieven kunnen het stelen. Banken storten in. En je kunt zelf doodgaan voordat je er iets mee kunt.

Maar hoe kan dit? Moet ik dan onverantwoord gaan leven? Alles maar over de balk smijten? Wat wil die Jezus van me?

Afhankelijk van anderen

lk begon er iets van te begrijpen toen ik ging liften. lk sta langs de weg, honderden kilometers van huis. Er zoeven dikke bakken langs: de mensen luisteren muziek, kinderen kijken achterin een dvd'tje, de airco staat aan. lk sta in de stank, ik verveel me, de zon brandt.

Maar ik ben gelukkig. Want weet je, altijd stopt er iemand. Altijd mag ik weer mee en altijd leer ik iets. Deze mensen hoeven mij niet mee te nemen. Ze kennen me niet eens. En toch, er stopt altijd iemand.

Geef door

Op een keer namen de bestuurders ons zelfs mee uit eten en als wij wilden, konden we blijven slapen in het bed & breakfast waar zij al gereserveerd hadden — zij zouden alles betalen. lk protesteerde: 'Dat kun je niet menen, doe normaal!'

De bestuurders zeiden: 'We doen normaal. Als jij ooit in onze positie komt, dan geef jij het maar weer door — aan iemand die dan de positie heeft van jou nu.' Die man had niks met Jezus, geloofde echt niet in een God, maar hij had het begrepen.

Voor jezelf zorgen

We sparen, op allerlei manieren. We zorgen voor onszelf en stellen onze toekomst zeker. We noemen dat 'verstandig' en 'verantwoordelijk' maar misschien bedoelen we eigenlijk ook: 'lk moet wel, want als ik het niet doe — wie doet het dan? lk zorg voor mezelf, die ander zorgt voor zichzelf - zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar.' En dit werkt redelijk.

Het nadeel is, dat wat jij voor later spaart, je niet vandaag geeft aan wie het vandaag nodig heeft. Je eerste gedachte is niet nu iets goeds doen' Het maar je eigen toekomst veilig stellen.

En of dat lukt, is maar de vraag, het leven is wisselvallig. Die man die vijfenzestig werd, stierf ook op z'n verjaardag. Hij had niets aan al dat gespaar. En is het werkelijk zo veilig om niet als eerste te delen en te geven? Is dat werkelijk het slimste wat je kunt doen — 'verstandig', 'verantwoordelijk'?

Wat is goed?

Stel dat je het omdraait. Dat je eerste gedachte niet is: 'Wat is nu handig voor mezelf?' maar: 'Wat is nu in deze situatie goed?' Dan kan het dus wel eens gebeuren, dat je minder spaart of zelfs helemaal niet, omdat je bijvoorbeeld veel geld weggeeft. Op allerlei manieren wordt je leven dan misschien minder comfortabel. Want gemak vind je niet zo belangrijk meer.

Is dat onverantwoordelijk? Is dat onverstandig? Ja, dat kan. Tenzij er een God is. Een God die voor je zorgt. Dat is de claim van Jezus. God zorgt wel voor jouw toekomst, dat is geregeld. Kijk jij maar om je heen.

Durven

Durf ik dit? Geloof ik dit? Echt? Durf ik te liften en een lift te geven — ik bedoel, te krijgen van anderen, en het vervolgens ook weer weg te geven? Durf ik te delen en erop te vertrouwen dat het dan in de toekomst wel goed komt? Durf ik te geloven dat er een God is die zorgt? 

Dat zou het mij wel een stuk makkelijker maken om nu uit te delen.

Bijbelteksten: 
- ‘Maak je geen zorgen’ – Mattheüs 6:25-34
- ‘Spaar niet’ – Mattheüs 6:19-21
- Het gevaar van pensioenen – Lucas 12:15-21

Doorpraten:
- ‘Sparen op zich is niet verkeerd, het gaat om de levensstijl die er vaak onder ligt.’ Mee eens?
- ‘Sparen is altijd verkeerd, want je vertrouwt dan niet op God.’ Mee eens?
- Hoeveel geef jij weg aan anderen? Waarom?
- ‘Als jij zorgt voor anderen, zorgt Jezus voor jou.’ Geloof je dat? Zie je dat ook concreet gebeuren?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡