Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Donyell Malen enthousiast over geloof: ‘Ik doe het voor Jezus!’

10 juli 2024 · Leestijd 3 min

Dit Europees Kampioenschap staat voor voetballer Donyell Malen in het teken van grote diepte- en hoogtepunten. Tegen Oostenrijk schoot hij in de zesde minuut een bal z’n eigen doel in, terwijl hij een wedstrijd later tegen Roemenië twee prachtige goals maakte die Nederland een 0-3 overwinning bezorgde. Na de winst postte hij iets opvallends op Instagram: een Bijbeltekst uit Kolossenzen. Wat heeft Donyell met het christelijk geloof?

Donyell Malen werd geboren op 19 januari 1999 in Westerland, helemaal bovenin Noord-Holland. Hij was pas vier jaar toen hij begon met voetballen en hij bleek er talent voor te hebben. Op een gegeven moment werd hij gescout door Ajax en speelde hij bij hun jeugdacademie. Op z’n zestiende vertrok hij naar de jeugdacademie van Arsenal in Londen. Zijn moeder Mariska is z’n grootste fan. Ze verhuisde mee naar Engeland, was er altijd voor hem en bezocht elke wedstrijd.

‘Ik doe er alles aan om profvoetballer te worden’

Hij wist al heel vroeg dat hij profvoetballer wilde worden. Zijn moeder vertelt over zijn motivatie: “Er is geen tastbaarder bewijs van zijn doorzettingskracht dan de balken onder het schuine dak van zijn slaapkamer. In het hout kerft hij daar als jonge jongen zinnen zoals: ‘Ik doe er alles aan om profvoetballer te worden’ en ‘Niet opgeven hart werken.’ Op zijn rug op bed staart hij naar die woorden; een houvast in moeilijke tijden.”

De Bijbel in de kleedkamer

Op z’n achttiende keert Donyell terug naar Nederland om voor PSV in Eindhoven te spelen, waar hij uitgroeide tot een veelbelovende aanvallers. Hij speelde hier onder andere samen met Cody Gakpo, teamgenoot in het Nederlands team die de voorzet gaf voor zijn eerste goal tegen Roemenië. Cody: “Ik heb bij PSV veel van Donyell geleerd, bijvoorbeeld het moment herkennen waarop ik een actie kan maken of een pass moet geven. Ook spraken we vaak over het geloof toen we samen bij PSV speelden. Over hoe we passages uit de Bijbel interpreteren die situaties uit het leven omschrijven. Het schept een band als je elkaar nog niet zo goed kent. Iedereen gelooft op zijn of haar manier.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Scoren voor Nederland

In 2019 werd Donyell voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. Inmiddels speelt hij voor Borussia Dortmund in de Bundesliga, het hoogste niveau in Duitsland. Dat was best even wennen voor hem. Donyell: "Ik ben niet echt een geduldig iemand, maar besef wel dat ik mezelf niet voorbij moet lopen. Je moet het stap voor stap aanpakken en daarvoor móet je soms geduld opbrengen." Intussen is Donyell gegroeid als voetballer en was hij dit EK belangrijk voor het Nederlands elftal: hij scoort erop los en post na de belangrijke achtste finale tegen Roemenië een Bijbeltekst uit Kolossenzen 3:17: 'Doe alles wat u zegt of doet in de naam van de Heer Jezus, terwijl u God, de Vader, dankt voor hem.'

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Donyell Malen gaat hopelijk nog veel meer van zijn voetbaltalent en van zijn geloof in God laten zien dit toernooi. Wij wensen hem succes!

Bronnen: psv.nl, Helden Magazine

Dit gelooft voetballer Wout Weghorst ✝️⚽

Lees ook over:

Dit gelooft voetballer Wout Weghorst ✝️⚽
Dat hij kan voetballen is duidelijk, maar wie is Cody Gakpo eigenlijk?

Lees ook over:

Dat hij kan voetballen is duidelijk, maar wie is Cody Gakpo eigenlijk?
Memphis Depay: 'God was er altijd voor mij, ik niet voor Hem'

Lees ook over:

Memphis Depay: 'God was er altijd voor mij, ik niet voor Hem'

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡