Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Doe, Durf, Design!

10 mei 2016 · Leestijd 4 min

Thijs (21) is momenteel aan het afstuderen aan de kunstacademie in Groningen, en alsof dat nog niet genoeg is besloot hij het project ‘Noord Design Award’ te organiseren.

Kun je kort wat over het project vertellen?

NDA is een wedstrijd in de drie noordelijkste provincies voor studenten met affiniteit voor vormgeving. We streven naar een breed publiek. Het is juist de bedoeling dat studenten die bijvoorbeeld bedrijfseconomie of iets als werktuigbouwkunde studeren meedoen aan de wedstrijd. Eigenlijk iedereen die ooit iets met vormgeven heeft willen doen, maar het nooit gedurfd of gedaan heeft (maar mocht je wel een studie binnen kunst en cultuur doen dan mag je ook meedoen hoor). Het mag bijvoorbeeld een spel, een pen of een boek zijn. Zolang het product maar een functie heeft.” Je bent aan het afstuderen, heb je niet getwijfeld of je zoveel werk op je wilde nemen?
“Dit project is vorig jaar van start gegaan. Ik wist toen wel dat ik op dit moment aan het afstuderen zou zijn, maar ik had van beide dingen geen enkel idee hoeveel werk en tijd het zou gaan kosten. Uiteindelijk blijkt het wel een lastige combinatie te zijn." Bleek er iets meer werk te zijn dan verwacht?
“Ja! Het organiseren. Gelukkig werken we inmiddels met een iets groter team en ik denk dat we de juiste mensen hebben die al het werk wel aankunnen, daar hebben we wel voor gezorgd. Het promoten van het project gaat best goed. We krijgen een hoop positieve en enthousiaste reacties. Maar het heeft best lang geduurd voordat we echt met het project konden beginnen. Het kost bijvoorbeeld een hoop tijd om uit te zoeken hoe je bijvoorbeeld officiële aanvragen voor sponsors moet maken. Het geld binnen krijgen gaat dan ook nog niet zo hard als we zouden willen. Veel fondsen zien wel wat in ons idee, maar zijn terughoudend als het om geld gaat. Ik vind dat wel begrijpelijk. Het is de eerste keer dat we dit organiseren en zijn bovendien nog studenten.” Is het organiseren van NDA een beroep dat je na je studie zou willen doen?
“Nee, ik denk het niet. Ik vind het heel erg leuk maar in de toekomst zou ik het liefst zelf iets willen vormgeven. Tijdens dit project heb ik wel een hoop geleerd doordat ik veel uit mijn comfortzone moest werken. Ik moest bijvoorbeeld koffiedrinken met sponsors en ik kan je vertellen dat dat best ongemakkelijk is. Het gaat natuurlijk om hoge bedragen en dat is best gek aangezien ik zelf, als student, geen cent te makken heb.”   Zou je het mensen willen aanraden, het organiseren van zo'n groot project?
"Ja zeker! Het is ontzettend veel werk, maar als je ziet wat het oplevert en wat je ervan leert is het het zeker waard. Als ik kijk naar de dingen die ik eerst niet kon, maar nu wel, dan is de ervaring heel bruikbaar voor mijn toekomstige carrière. Het is niet mijn droombaan, maar de dingen die ik heb geleerd zullen altijd nog van pas komen." Stel ik wil meedoen, hoe hoog is het niveau?
“We streven naar zoveel mogelijk mensen die mee willen doen. Dus alle ideeën, schetsen of kleine modelletjes mogen opgestuurd worden. Het is nog maar de eerste editie, dus het niveau is nog niet bekend. Tijdens de halve finale selecteert een regionale jury wie doorgaan naar de finale. De studenten die doorgaan naar de volgende ronde krijgen daarnaast begeleiding van deze jury. Tijdens de finale hopen we dat landelijk bekende vormgevers willen jureren. De winnaar wint uiteraard een prijs!” Wil jij meedoen met ‘Noord Design Award’? Like deze Facebookpagina en blijf op de hoogte!
Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡