Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit verandert er als je ouders gaan scheiden: "Mijn moeder duwde me naar een psycholoog"

7 december 2021 · Leestijd 5 min

Kinderen die een scheiding meemaken van hun ouders, hebben twee keer zoveel problemen als kinderen uit gezinnen waarvan de ouders bij elkaar zijn, blijkt uit onderzoek. WAT?! Ik schrok hiervan. Mijn ouders zijn nog bij elkaar, maar was ik een heel ander persoon geweest als ze tijdens mijn tienerjaren hadden besloten om te gaan scheiden? Jaarlijks maken zo’n 70 duizend kinderen een scheiding mee waaronder Aria (23): “De klap van de scheiding kwam pas tien jaar later.”

“Mijn ouders zijn gescheiden omdat mijn moeder een relatie kreeg met een vrouw. Voor mij kwam dat als een donderslag bij heldere hemel. Ik was nog maar zes en kwam net terug van een leuk weekend op handbalkamp rond Pinksteren. Ik werd opgehaald door mijn vader die huilend in de auto zat. ‘Papa gaat bij oma wonen’, vertelde hij me door de tranen heen. Ik was zo verdrietig en boos dat mijn handbaltrainer me thuis heeft gebracht omdat ik niet meer met hem in een auto wilde zijn. Nog jaren daarna vond ik Pinksteren een verschrikkelijke dag.”

Een ouder-agenda

Als zesjarig meisje heeft Aria nog niet door wat de scheiding van haar ouders voor gevolgen heeft. In haar beleving werd het vooral praktisch heel ingewikkeld: “Ik kreeg een schema wanneer ik bij mijn vader of moeder moest zijn omdat ik dat niet kon onthouden. Ik stond vaak op de verkeerde dag voor de verkeerde deur. Dat was heel vervelend. Aan het begin van het schooljaar gingen mijn ouders samen om tafel om de jaarplanning door te nemen. ‘Waar is Aria met Kerst? Hoe gaan we allebei haar verjaardag vieren?’ Op zo’n jonge leeftijd praat je niet over wat je dwarszit, maar vind je het vooral vervelend als de broek die je aan wilt in het andere huis ligt.”

Dit kan een scheiding met je doen

Een scheiding hakt er aardig in bij een kind, zelfs als de ouders in vrede uit elkaar gaan. Ben jij een kind met gescheiden ouders? Dan herken je je misschien in een van de onderstaande gevolgen van de scheiding:

  • Je hebt een laag zelfbeeld. Elke tiener is onzeker, maar bij jou kunnen die gevoelens extra versterkt worden door de scheiding van je ouders. Door die onzekerheid zou het zomaar kunnen zijn dat je sneller mensen wilt pleasen of dat je het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen. 
  • Je gaat op zoek naar een uitlaatklep. Je bent boos en dat moet je ergens afreageren. Je doet extra lullig tegen een leerkracht of hebt sneller ruzie met je klasgenoten. Ook kun je de oplossing van al die verwarrende gevoelens gaan zoeken in roken, seks, blowen of drinken.
  • Je verliest een stuk respect voor je ouders. Die perfecte mensen die je eerst op een voetstuk had staan, krijgen minder ontzag van jou. De regels die ze je opleggen neem je met een korreltje zout en om tien uur thuis zijn, betekent voor jou twaalf uur.
  • Je gaat wat achteruit op school. Je zit met je gedachten ergens anders en school heeft niet de eerste prioriteit als je ouders in een scheiding liggen. Je kunt je moeilijk concentreren en dat is terug te zien in je cijfers. 

BRON: Nederlands Jeugd Instituut, Psychogoed

In de spiegel kijken

 Inmiddels is Aria 23 en ziet ze dat de klap van de scheiding haar pas raakte toen ze een jaar of achttien was. “Ik ben verloofd en ga over twee weken trouwen. Mijn verloofde heeft ouders die bij elkaar zijn en acht broers en zussen. Toen ik daar over de vloer begon te komen, een paar jaar geleden, werd mij een spiegel voorgehouden. Ik wil bijvoorbeeld altijd dat iedereen het naar zijn zin heeft en hou niet van ruzie of discussies. Net zoals ik vroeger mijn ouders allebei te vriend wilde houden, doe ik dat nu met iedereen. Ook kan ik geen ‘nee’ zeggen. Mijn vriend vraagt me vaak waarom ik niet van me afbijt, maar dat heeft alles te maken met de scheiding van mijn ouders.”

Nee is nee

“Een paar jaar geleden duwde mijn moeder me naar een psycholoog. Ik vond het heel erg moeilijk om over mijn persoonlijke tekortkomingen, oh nee, zo mocht ik dat niet noemen, ik bedoel mijn minder sterke kanten te praten. Die dingen worden dan namelijk onder een vergrootglas gelegd en daar ga je aan werken. Het lukt me nu steeds beter om voor mezelf op te komen en ‘nee’ te zeggen. Zowel mijn vader als moeder zijn nu gelukkig met een nieuwe vrouw, maar toch blijft die impact van de scheiding op mij er altijd.

Wil je met iemand praten, huilen of lachen over de scheiding van je ouders? Op de site van Villa Pinedo kun je (anoniem) vragen stellen, verhalen vertellen of stoom afblazen met een online buddy.

Een brief aan mijn gescheiden ouders

Lees ook over:

Een brief aan mijn gescheiden ouders

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡