Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom christenen undateable zijn

The Dateables

7 februari 2019 · Leestijd 5 min

Een reus of juist een lilliputter, saai, rolstoelgebruiker, queer, met wijnvlek of zonder been, christen… en óók nog single. Dat klinkt als een probleem, maar hoeft het geenszins te zijn. Zoals de meeste oma’s zeggen: “Op ieder potje past een dekseltje.” Alleen is het soms wat moeilijker om het juiste, single dekseltje te vinden als je een minder doorsnee potje bent. Gelukkig zijn er ook voor deze unieke mensen genoeg mogelijkheden om een match made in heaven te vinden. BEAM dook in de wondere wereld van afwijkend daten…

Daten via televisie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Iedereen wil verdrinken in de ogen van een ander, zijn of haar hart verliezen aan ‘de ware’ en het leven samen vervolmaken, maar niet iedereen kan de juiste wederhelft vinden. “Ik ben te druk”, “Ik woon te ver weg” en “Ik ben te oud” zijn vaak argumenten voor het niet vinden van dé liefde. Daar spelen televisieprogramma’s als Boer zoekt Vrouw (boeren), First Dates (drukke singles), en Hotel Romantiek (ouderen) gretig op in. Deze programma’s koppelen mensen aan elkaar, die moeite hebben met het vinden van een geschikte date.

Zo zendt BNN al enkele jaren The Undateables uit, een programma waarin mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking aan een date worden geholpen. Dit concept levert prachtige en ontroerende televisie op, maar leidde pasgeleden ook tot ophef: Een meisje was benaderd door de programmamakers omdat ze een wijnvlek op haar gezicht had. Zelf zag ze deze vlek helemaal niet als een beperking, toch werd ze in dat hoekje undateable gedrukt. Haar woede leidde tot reacties van mensen die ook waren benaderd voor deelname aan het BNN-datingprogramma. “Ik heb me nog nooit zo beperkt gevoeld als na het lezen van dit verzoek …”

Ai, pijnlijk. Toch zijn deze datingprogramma’s zeer succesvol. Niet alleen qua kijkcijfers, maar ook voor de kandidaten, die er – naast een leuke date – soms een blijvende relatie aan overhouden. Zo zijn er al 52 ‘Boer Zoekt Vrouw-baby’s! Een ‘handicap’ als ouderdom, het boerenleven of een afwijkend lichaam hoeft geen beperking in de liefde te zijn.

Daten via internet

Wanneer je heel specifieke karakterkenmerken hebt – je kunt bijvoorbeeld geen dag zonder je grijsharige mopshond – dan is het fijn als de ander die passie begrijpt en misschien zelfs met je deelt. Hoe vind je deze wederhelft als je zelf al een uniek geval bent?! Precies: het internet. Er bestaan fora, apps en datingsites voor alle soorten hobbyisten. Van de 2,7 miljoen vrijgezellen in Nederland gebruikt zeker 33 procent een datingsite of -app (CBS). Liefhebbers van mopshonden, pelpinda’s, modeltreinen, curling, Fiat Multipla’s of hamburgers zonder ketchup, treffen elkaar online en kunnen elkaar daarna eventueel in het echt ontmoeten. Doordat je dezelfde interesses hebt, is de kans op een serieuze match vele malen groter dan wanneer je een willekeurige persoon je mopshond in zijn of haar handen duwt!

We hebben het dus over gelijkgestemden, maar … tegenpolen trekken elkaar aan, toch? Klopt, maar in werkelijkheid blijven mensen die op elkaar lijken, vaker bij elkaar en zijn ze meer tevreden met hun relatie dan twee tegenpolen die het leven samen proberen te doorstaan. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië, waarin drieduizend singles hun ideale partner moesten beschrijven. We voelen ons meestal aangetrokken tot iemand die op ons lijkt wat betreft intelligentie, politieke overtuiging, godsdienst, leeftijd, aantrekkelijkheid, achtergrond, opleiding, interesses, voorkeuren en gewoontes. Hoe meer je hetzelfde denkt over dingen, des te leuker je elkaar vindt. Ook het tegenovergestelde is waar: hoe meer je van mening verschilt, hoe minder leuk je diegene vindt.

Er staat wellicht een visje op je auto, maar niet op iemands voorhoofd. Gelukkig kun je wel zien of dat voorhoofd op Funky Fish staat!

Datende christenen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Oké, we hebben hem al eerder benoemd; de meest speciale groep in datingland: de ‘gggristen’! De meeste gelovigen hebben qua relatie toch een voorkeur voor iemand met dezelfde levensovertuiging. Hoe vind je zo iemand terwijl het geloof niet zo zichtbaar is als die Fiat Multipla voor de deur? Er staat wellicht een visje op die auto, maar niet op iemands voorhoofd. Gelukkig kun je wel zien of dat voorhoofd op Funky Fish staat, de grootste christelijke datingsite van Nederland, met zo’n 24.000 christelijke singles die op zoek zijn naar hun wederhelft.

Indien alle hiervoor genoemde opties niet werken, kun je ook de bijbelkennis van de ander testen. Stel de vraag “Mag ik je Numeri?” aan je instant crush die je net op perron, stoeptegel of dansvloer bent tegengekomen. Ligt hij of zij daarna in een deuk, dan weet je dat je een christen aan de haak hebt geslagen. Daarnaast kun je jezelf opgeven voor onze ‘Pic Me’-rubriek, waar we op BEAM.nl iedere week een christensingle aan de hand van een aantal foto’s uitlichten. Ook leuk.

Andere opties voor het vinden van ‘gelijkgelovigen’, zijn: speeddaten op de EO-Jongerendag of Opwekking; of naar een jongerenclub in de kerk gaan. Ga trouwens tijdens de dienst eens niet naast je ouders of vrienden zitten, maar naast die ene met wie je regelmatig blozend oogcontact hebt gehad en geef hem of haar een pepermuntje, verstopt in een persoonlijk briefje. Dan weten we nu al met wie jij na de kerk een koffietje gaat drinken!

Undateable?

Het maakt dus niet uit wie je bent: christen, superknap of mopshondliefhebber. Iedere persoon is in zekere mate even dateable als undateable, omdat je bepaalde eisen aan je levenspartner stelt. Dat is niet verkeerd, totaal niet zelfs. Je verwacht namelijk tot de hemelpoort (en erna?) met diegene samen te zijn en dan moeten jullie wel een beetje matchen. Tot die tijd: wees niet wanhopig, maar blij met jezelf. Accepteer dat je vrijgezel bent en doe een doldwaas dansje. Single zijn is namelijk geen beperking, maar een fuifje. En de liefde? Die wacht wel.

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡