Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom BEAM’ers morgen gaan ‘klimaatspijbelen’

6 februari 2019 · Leestijd 2 min

Het kan zo in de lijst voor het potentiele Woord van het jaar: ‘klimaatspijbelen’. Op initiatief van de 16-jarige Stijn, gaan Nederlandse scholieren morgen massaal de straat op voor een beter klimaat.

Aangezien dit onder schooltijd plaatsvindt, mag niet iedere scholier meedoen. Nadat Stijn toestemming kreeg van zijn school om morgen de straat op te gaan, ging het als een lopend vuurtje door het land. De ene school werkt graag mee, en noemt het juist een leermoment. De andere school ziet het als een excuus voor scholieren om een middagje vrij te nemen. Wij vroegen een paar BEAM'ers waarom zij wel of niet mee doen.

Waarom doe je mee?

Ruth: "Nu de aarde die ene graad warmer is, kunnen we er nog iets aan doen. Maar over een tijdje is het te laat. Ik vind het zo belangrijk dat mijn oppaskindje nog helemaal van de wereld kan genieten zonder overstromingen of extreme droogte. En ik denk ook echt dat God het belangrijk vindt dat we goed voor Zijn schepping zorgen! Bovendien heb ik officieel toestemming van school, dus dat is natuurlijk fijn." 

Jolien: "Ik denk graag aan de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen straks. Daarom doe ik graag mee."

Eline: "Wij hebben een staking georganiseerd in ons eigen dorp. Wij doen dit omdat we vinden dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft en dat zij die verantwoordelijkheid nu moet gaan nemen. Ze moet besluiten maken op basis van de toekomst!"

Waarom doe je niet mee?

Sander: “Zelf denk ik dat het beter is om in school te blijven, een goede baan te krijgen en met de kennis en het werk iets goeds te doen voor het klimaat.”

Anne: "Het mag helaas niet van mijn school. Als je een toets hebt en je komt niet, krijg je automatisch een 1. Maar anders was ik zeker gegaan."

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡