Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom BEAM in actie komt voor maandverband

31 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Meiden in Tanzania worden tijdens hun ongesteldheid als besmet en vies gezien. Het taboe op menstruatie is groot: er zijn weinig middelen beschikbaar en de kennis is schaars. Daarom spaart BEAM deze week samen met jou voor maandverband. Drop je uurloon en verbeter daarmee de hygiënische voorzieningen van deze meiden!

Deze week haalt BEAM geld op voor maandverband voor jonge vrouwen in Tanzania. Doe mee!

BEAM komt deze week samen met EO Metterdaad op voor meiden in het noordoosten van Tanzania. Het land is bijna 22 keer zo groot als Nederland en 36% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Veel meisjes in Tanzania krijgen geen voorlichting over ongesteldheid. Er rust een groot taboe op menstruatie, waardoor er weinig kennis, voorlichting en materiaal is. De eerste keer komt dan ook vaak als een verrassing. Mwanahawa: “Ik voelde iets raars in mijn buik en ontdekte even later bloed in mijn rok. Ik wist niet wat er aan de hand was. Ik wilde niet dat iemand het zag, dus verstopte ik mijn rok.”

Wat doen die meiden nu als ze ongesteld zijn?

Veel ouders in noordoost Tanzania kunnen geen maandverband betalen. Soms zijn zelfs onderbroeken te duur. De meiden krijgen een speciaal kledingstuk om hun middel en tussen hun benen geknoopt: een kanga. Dit dragen ze onder hun schooluniform. Maar zo’n kanga houdt amper meer bloed tegen dan een onderbroek. Hierdoor lekken de meiden erg snel door. Bovendien schuurt de kanga tijdens het lopen enorm, waardoor wonden ontstaan. En misschien wel het ergste probleem: de stank. Meisjes komen door schaamte en onzekerheid niet meer naar school en presteren slechter. Ze worden als besmet en vies gezien. Kortom: het taboe op de maandelijkse cyclus is groot.

Wat gaat BEAM doen?

BEAM wil samen met jou 2000 meiden helpen. Samen sparen we voor AFRIpads: wasbaar maandverband, gemaakt door een lokale ondernemer. Om een meisje een jaar lang van dit maandverband te voorzien, is 3,00 euro nodig. Voor die paar euro kan bovendien voorlichting worden gegeven op scholen om de ongesteldheidstaboe te doorbreken.

Wat kan jij doen?

Om deze meiden te helpen, gaan wij ons uurloon ‘droppen’. Het geld dat we verdienen met één uur werken, geven we aan dit project (meer mag natuurlijk ook :)). En jij kunt meedoen! Klik op een van de buttons om een Tikkie te sturen. En vraag je vrienden, broers, zussen, ouders, vage kennissen, klasgenoten hetzelfde te doen. Samen kunnen we de Tanzaniaanse meiden helpen en het taboe rondom ongesteldheid doorbreken.

Op de hoogte blijven?

Kijk dan elke dag om 16.00 uur naar onze livestream op Insta. Hierin spelen we ‘De Ongestelde Vraag’ met o.a. Sterre Koning en Ridder van Kooten. En op vrijdag sluiten we de Drop je Uurloon-week af met een vette eindshow. Kijken!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡