Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de betekenis van Hemelvaart

27 mei 2019 · Leestijd 3 min

Pasen voelt alweer tijden geleden, maar toch zitten we nog steeds in zogenaamde ‘paascyclus’. Hemelvaart hoort hier ook bij! Wat vieren christenen precies en wat moeten we met dit feest?

Hemelvaart vindt altijd veertig dagen ná Pasen en tien dagen vóór Pinksteren plaats. Hiermee valt Hemelvaart altijd op een donderdag. In Nederland is dit een officiële feestdag: je bent vaak lekker vrij!

Dit herdenken we

Met Hemelvaart herdenken we als christenen dat Jezus naar de hemel ging. Dit verhaal vind je terug in Lucas 24:52 en Handelingen 1. Tussen zijn opstanding veertig dagen eerder en dit moment, is Jezus meerdere keren aan zijn discipelen verschenen. Hij deelt over het koninkrijk van God en legt uit wat er gaat gebeuren als Hij niet meer bij hen zal zijn. Tien dagen later, met Pinksteren, ervaren de leerlingen voor het eerst hoe God nog steeds bij hen is door de aanwezigheid van de heilige Geest (lees hier wie of wat de heilige Geest is).

Ga op weg!

Een bijbeltekst die vaak wordt aangehaald tijdens Hemelvaart is Matteüs 28:19-20, waarin Jezus zijn discipelen de opdracht geeft om het evangelie te verspreiden. In veel kerken wordt daarom met of rondom Hemelvaart gepreekt over deze opdracht: ga op pad en vertel het goede en liefdevolle nieuws! Vlak voor Jezus’ hemelvaart zegt Jezus bovendien dit: “Blijf in de stad tot jullie met kracht uit de hemel zijn bekleed” (Lucas 24:49) en “Ga niet weg uit Jeruzalem, maar blijf daar wachten tot de belofte van de Vader, waarover jullie van mij gehoord hebben, in vervulling zal gaan” (Handelingen 1:4). Jezus wijst de discipelen hier op de vervulling met de heilige Geest, die tien dagen later zal plaatsvinden tijdens Pinksteren (lees hier alles over Pinksteren).

Wachten is belangrijk

Dus: pas veertig dagen na Jezus’ waanzinnige opstanding krijgen de discipelen de opdracht om het evangelie te verspreiden. En zelfs dan moeten ze nog tien dagen wachten om écht los te mogen. Maar waarom? Die tijd van wachten moet wel belangrijk zijn! God wil je eerst vullen met zijn kracht en Heilige Geest. Breng tijd met Hem door, leer jouw eigen verhaal met Hem kennen en ga dan pas – met zijn vervulling – de wereld in! Om zijn verhaal van Liefde te vertellen. En onthoud: Jezus komt terug! Waarschijnlijk nog spectaculairder dan hoe Hij met Hemelvaart vertrok :)

Zo is de Bijbel ontstaan!

Lees ook over:

Zo is de Bijbel ontstaan!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡