Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de betekenis van Pinksteren

6 juni 2019 Leestijd 3 min

Van Pasen en via Hemelvaart rollen we nu het Pinksterweekend binnen. Twee dagen vrij om te vieren dat... Ja, waar staat Pinksteren eigenlijk voor? Dat lees je hier!

Net zoals Pasen en Hemelvaart, valt Pinksteren elk jaar op dezelfde dag. Waarom er twee Pinksterdagen zijn en niet een, lees je aan het eind van dit artikel.

Dit ging eraan vooraf

Met Pinksteren vieren christenen over de hele wereld dat de Heilige Geest voor het eerst werd ‘uitgestort’ in de harten van de discipelen. Jezus was 50 dagen eerder opgestaan uit de dood (Pasen) en 10 dagen eerder teruggegaan naar Onze Vader in de hemel (Hemelvaart). De discipelen vonden het maar niets dat Hij zou gaan, maar Jezus dacht daar anders over: “Werkelijk, het is goed voor jullie dat ik ga, want als ik niet ga zal de pleitbezorger niet bij jullie komen, maar als ik weg ben, zal ik hem jullie zenden.” (Johannes 16:7)

Dit herdenken we

Tien dagen na Jezus’ Hemelvaart was het dus zo ver: de uitstorting van de Heilige Geest. Een groep gelovigen was bij elkaar voor het Joodse oogstfeest en werd overvallen door een ‘hevige windvlaag’ (Handelingen 2:2). Een soort vlammen verspreidden zich. Op iedere aanwezige kwam een vlam neer. Als gevolg daarvan, begonnen ze in vreemde talen te spreken, door de kracht van de Heilige Geest. Een flitsende start van hun evangelisatie, toch? Al vonden sommige toeschouwers dat de apostelen eerder dronken leken. Petrus legt vervolgens uit dat het geen dronkenschap is, maar de vervulling van een superoude profetie. Dit lees je vanaf Handelingen 2:16. Sommigen zeggen dat er die dag ongeveer 3000 mensen tot geloof zijn gekomen! Daarom wordt Pinksteren ook wel gezien als het ontstaan van de kerk. Zo vet!

Dichterbij dan ooit

Pinksteren laat dus eigenlijk zien hoe dichtbij God komt. Ja, Jezus vertrok weer naar Zijn Vader, maar liet ons niet als wezen achter (Johannes 14:18). De Heilige Geest woont in jou! Dat lees je bijvoorbeeld in Romeinen 8:9 en 1 Korintiërs 6:19. Eigenlijk is het dus elke dag Pinksteren! Hoe verandert dit jouw leven?

Meer weten over de Heilige Geest: wie Hij is en wat Hij doet? Klik hier

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕