Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit effect hebben kerstliedjes op je brein

20 december 2017 · Leestijd 3 min

‘Laaast Christmas I gave you my heart’ of ‘All I want for Christmas is youuuuu’. We kunnen ze allemaal uit volle borst meezingen. Maar deze meezingers te vaak horen is niet gezond…

De kerstboom staat, overal hangen lichtjes, je oren worden verwarmd door een heuse kerstmuts en de daarbij horende kersthits galmen uit je luidsprekers. Maar niet alleen thuis is het raak. Of je nou de radio aan hebt staan, in een winkelcentrum of warenhuis loopt: overal hoor je de kerstdeuntjes.

Niet heel gek, want de verkopers hopen je lang in de winkel te houden en op deze manier in the mood te krijgen voor het aanschaffen van leuke kerstcadeautjes. Als je zelf in een winkel werkt, dan kan je vast bevestigen dat het niet heel fijn is om urenlang dezelfde hits achter elkaar te horen. Maar daarnaast is het ook niet gezond.

Psychologe Linda Blair legt aan Sky News uit waarom niet: “Mensen die tijdens de kerstperiode in een winkel werken, moeten leren hoe de kerstmuziek uit te schakelen. Want als je dat niet doet, kan je je echt niet meer op iets anders concentreren. Je steekt dan gewoon al je energie in pogingen om niet te horen wat je hoort.” Dat kost dus niet alleen energie, maar ook focus. Ook onderzoekster Victoria Williamson bevestigd dat. De eerste paar keren dat je de liedjes hoort, zorgen nog voor een feestelijke stemming, maar de nummers keer op keer horen, put ons uit.

“Iets nieuws ervaren staat natuurlijk haaks op de kerstmuziek die je telkens hoort. Omdat de verrassing uitblijft, komt er eigenlijk geen moment van bevrediging ten opzichte van je opleving. Als je dan weer een teleurstelling krijgt, is dat een steeds groter dal waar je in terecht komt. Daardoor bouwt die frustratie steeds verder op”, vertelt consumentenpsycholoog Patrick Wessels aan BNR Nieuwsradio.

Als je nu denkt: “HUH! Maar ik word er zo vrolijk van!” dan is dat terecht. De blije deuntjes roepen namelijk nostalgische gevoelens bij ons op en zorgen ervoor dat we in de feeststemming komen. Deze bron van kerstvreugde overslaan, is dus nergens voor nodig. Maar voordat je hunkert naar stille nachten: zorg voor variatie in plaats van Kersthits 2 op repeat te zetten.

“WAUW, BEAM, jullie maken zulke goede video’s!” Ahh, dankjewel, zo lief. Wil je nog meer zien? Abonneer dan direct op ons YouTube-kanaal. “Ga ik doen!”

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡