Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dionne Slagter: "Doordat mijn moeder me losliet, kon ik genezen van anorexia"

27 maart 2019 · Leestijd 3 min

YouTuber Dionne Slagter (OnneDi op YouTube) leed 10 jaar geleden aan anorexia. Inmiddels is ze daarvan genezen en voor het EO-programma ‘Been There, Done That’ gaat ze nu Romy bijstaan. Eva interviewde Dionne: “Ik herkende zoveel van mezelf in haar; de maniertjes, haar drijfveren.”

Alles of niets

“Gedurende de middelbare school waren mijn vriendinnen steeds meer bezig met hun uiterlijk. Ze gingen sporten en fitnessen. Ik snoepte veel, maar bleef toch slank en dat viel anderen ook op. In die periode gebeurde er ontzettend veel met me, en ik kon dat niet kwijt. Proberen dun te blijven, werd mijn manier om met mijn emoties om te gaan. Zo hoefde ik nergens anders aan te denken dan aan eten.

Toen ik in herstel was, begon ik met het maken van video’s voor YouTube. Daar kon ik m’n creativiteit kwijt. Het was een nieuwe passie. Als ik iets wil, ga ik er ook echt voor: dat geldt zowel voor afvallen als de YouTube-video’s. Ik wilde gelijk vijf keer per week iets nieuws plaatsen. Het is alles of niets bij mij, maar de video’s waren natuurlijk een veel gezondere manier van afleiding."

Je hebt een klap nodig

"Of ik er nu nog steeds op moet letten dat ik weer terugval? Ik moet eerder oppassen dat ik niet te veel snoep! Nu ben ik dus klaar om andere mensen te kunnen ondersteunen. Dat mocht ik doen in het EO-programma Been There, Done That. Ik ondersteun Romy, een 21-jarig meisje dat aan anorexia lijdt. Ik herkende zoveel van mezelf in haar; de maniertjes, haar drijfveren.

Toch waren er ook dingen anders. Ik had door de anorexia erge ruzie met mijn moeder. Ze maakte het me niet ‘makkelijk’ om het zo maar te zeggen. Bij Romy is dat anders. Het klinkt heel cru, maar haar wereld werd heel veilig en warm voor haar gemaakt. Voor haar is het juist daardoor moeilijker om eruit te komen. Je hebt soms echt een ‘klap’ nodig om te realiseren dat je dit niet meer wilt."

Benieuwd naar het hele interview? Je leest het hier bij Eva!

De BN’ers in ‘Been There, Done That’ worden gekoppeld aan jongeren die nu met dezelfde problemen zitten als waar zij ooit mee hebben geworsteld. Vanaf dinsdag 5 maart is het programma te zien op NPO 3 om 20.25. Kijk hier voor meer informatie over het programma. 

Lees ook: Rianne (19) heeft anorexia en schrijft indrukwekkende brief aan haar lichaam

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡