Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DILEMMA: Wel of niet stappen met oud en nieuw?

30 december 2017 · Leestijd 4 min

Oudejaarsavond valt dit jaar op zondag. Boeiend, denk je misschien. Maar sommige jongeren staan voor een groot dilemma: ga ik wel of niet de kroeg in? Een paar BEAM’ers delen hun oud en nieuw plannen.

Jesse: “Ik doe op oudejaarsdag gewoon wat ik wil, hebben noch ik noch mijn ouders geen problemen mee. Maar ik heb niks geregeld en dat gaat waarschijnlijk ook niet gebeuren, dus ik blijf hoogstwaarschijnlijk gewoon thuis.”

Joel: “Met oud en nieuw ga ik naar de kerk.”

Danielle (19): “Ik ga wel uit met oud & nieuw, gewoon omdat ik het leuk vind. Samen met vriendinnen ga ik naar een feestje in Gouda dat elk jaar uitverkocht is, dus ik verwacht een drukke boel. We slapen bij de zus van een vriendin. Ik kwam er later pas achter kwam dat oudejaarsdag op zondag valt. Normaal gesproken ga ik nooit uit op zondag dus dat voelt misschien een beetje raar, maar om dat het oud en nieuw is kijk ik er op een andere manier naar. Mijn ouders vinden het geen probleem dat ik op stap ga en het maakt hen met oud en nieuw ook niet zo veel uit hoe laat ik thuis kom. ’s Ochtends ga ik gewoon naar de kerk en ’s avonds vieren we een feestje.”

Sam: “Is oudejaarsdag een zondag?! Dan moet ik nog even aan de bak om te vragen of ik weg mag!!”

Hilda (18): “Oh neeee, valt oud & nieuw op zondag?! Dan mag ik al helemaal niet op stap van m’n ouders… Ik ga bijna nooit op stap, mijn ouders vinden dat niet passen bij een christelijk meisje. In cafés wordt onchristelijke muziek gedraaid en op zondagochtend moet ik gewoon weer in de kerk zitten. Ik vind het vervelend dat mijn ouders mij niet de vrijheid geven om zelf te beslissen wanneer ik op stap wil. Eigenlijk hoef ik het niet eens aan ze te vragen, want ze zetten altijd ‘nee’. Sommige vriendinnen van mij gaan wel uit met oud en nieuw. Voor mij is oud en nieuw vieren meestal: thuis met de familie zitten, oliebollen eten, naar de kerk en spelletjes doen of tv kijken. Ik ga proberen om mijn moeder over te halen dat ik op zaterdag op stap mag in plaats van op oudejaarsdag.”

Geraly: “Ik vind het juist mooi dat 31 december op zondag is want dan kan je het jaar afsluiten en beginnen samen met God!”

Lars: “Ik ga gewoon uit, oud en nieuw is oud en nieuw. Waarschijnlijk ga ik naar een keet ergens in de buurt.”

Geeske (20): “Dit jaar vier ik voor het eerst met vrienden oud en nieuw. Toen we plannen gingen maken, waren we er al snel over uit dat we niet naar de kroeg wilden, omdat oudejaarsdag op een zondag valt. Ik kom, net als al mijn vrienden, uit de Hervormde Kerk en ben opgevoed met het idee dat de zondagsrust belangrijk is. Niet alleen voor mijzelf, ook voor mensen die in de supermarkt werken of achter de bar staan. Ik wil niet dat andere mensen voor mij moeten werken omdat ik wil stappen met oud & nieuw. Het is goed voor een mens om een dag in de week te rusten, dat heeft God niet voor niets bedacht. Op zaterdagen zorg ik er ook altijd voor dat ik voor middernacht de kroeg uit ben, omdat op zondag de wekker vroeg gaat en ik fris in de kerk wil zitten. Ik zie kerkdiensten als oplaadpunten, waarbij ik nieuwe inzichten krijg en medechristenen ontmoet. Een zus van één van mijn vrienden heeft het huis beschikbaar gesteld voor oud en nieuw, daar kunnen we ons eigen feestje vieren. Met oliebollen, champagne, vuurwerk, maar ook met Bijbellezen en gebed. We willen het jaar samen met God afsluiten.”

Ben jij er al over uit? Ga je wel of niet op stap?
Waar je het ook viert, we wensen je een heerlijke jaarwisseling!

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡