Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze 5 koningen zijn door God uitgekozen

25 april 2019 · Leestijd 4 min

Veel koningen en koninginnen komen uit adellijke families. Ze verzamelen kunst, spreken minstens vijf talen, dragen kronen en tiara’s, en worden met deftige titels aangesproken. Sommige machtige koning(inn)en in de Bijbel hadden helemaal niet zo’n spectaculaire achtergrond. Zij werden uitgekozen door God, simpelweg om wie ze waren.

1. Herdersjongen

Hij is misschien wel de bekendste koning uit de Bijbel: David. Deze jongste zoon van Isaï was zo onbelangrijk, dat hij niet eens werd uitgenodigd toen de profeet Samuel over de vloer kwam. Toch heeft God een speciaal oogje op David. Hij fluistert Samuel in niet op het krachtige uiterlijk van Davids 7(!) grotere broers af te gaan, maar te vragen naar de jongste. Degene die simpelweg de schapen hoedt. Deze kleine David wordt koning van het grote volk Israël en voorvader van Jezus. We kennen hem van de inspirerende psalmen en hij wordt niet voor niets ‘man naar Gods hart’ genoemd. Wauw!

Je leest zijn verhaal in de boeken 1 en 2 Samuel, 1 Kronieken en het eerste deel van 1 Koningen.

2. Mijn familie stelt niets voor

Saul was degene die voor David koning van Israël was. Hij is de eerste die deze titel op z’n cv mocht zetten. Toch heeft Saul niet z’n uiterste best gedaan om koning te worden. Op een dag zoekt hij naar de verdwaalde ezelinnen van zijn vader. Na een lange zoektocht, besluiten Saul en zijn knecht raad te vragen bij ‘een hoogaangeschreven godsman’, Samuel. Terwijl Saul nog lange tijd denkt dat hij geholpen gaat worden in zijn zoektocht naar het vee, weet Samuel al dat hij met de toekomstige koning van Israël te maken heeft.

De profeet geeft alvast een hint: ‘Naar wie is heel Israël verlangend op zoek? Naar u en uw familie!’ (1 Samuel 9:20). Sauls reactie laat zien dat dit geen logische opmerking was: ‘Maar ik hoor bij Benjamin, een van de kleinste stammen van Israël. En in die stam is mijn familie weer de onbelangrijkste. Hoe kunt u dan zoiets zeggen?’ (1 Samuel 9:21). Lang verhaal kort: Samuel profeteert over het leven van Saul en zalft hem tot koning. ‘En inderdaad, zodra Saul zich had omgedraaid om zijn weg te vervolgen, maakte God van Hem een ander mens.’ (1 Samuel 10:9)

3. Een uit duizenden

Ester is een van de veeeele meisjes die naar het hof van koning Ahasveros mogen komen. Hij is namelijk op zoek naar een nieuwe koningin. De meisjes krijgen een uitgebreide schoonheidsbehandeling van een jaar(!) en mogen daarna een nacht met de koning doorbrengen. Op basis daarvan bepaalt hij wie zijn nieuwe koningin wordt. Uit al die vrouwen wordt Ester gekozen. Ze was dus niet zomaar de eerste, de beste, maar een van de zoveel prachtige meisjes. Een soort onmogelijke Persian Next Top Model. Eenmaal koningin blijkt waarom zij deze rol moet vervullen: om haar eigen volk te redden van de ondergang! Lees hier meer over deze Bijbelse thriller.

4. Dromer

Het jongste broertje. Een wijsneus en een dromer. Het lievelingetje van papa. Zo werd er naar Jozef gekeken. Zijn broers zijn klaar met hem en besluiten hem te verkopen. Vanaf dat moment kent Jozefs leven ups en downs. Nadat hij letterlijk in de put zat, wordt hij goed behandeld Potifar, een belangrijke man aan het hof van de farao. Toch belandt hij daarna in de cel. Maar God blijft Jozef bijstaan. De beste man wordt zelfs onderkoning van de farao! Als zijn broers hier jaren later achter komen, slaan ze steil achterover. Best bizar hoe God Jozef verandert van slaaf naar koning, toch?!

5. Baby

God maakte van een baby een koning: Jezus. Natuurlijk werd Jezus ouder en volwassen, maar het was deze man die ons leerde om juist kind te zijn. En zelf daarin het perfecte voorbeeld gaf: afhankelijk van en vertrouwend op Zijn Vader. Met Hem mogen we zonen en dochters van de Allerhoogste zijn.

En met Jezus is het cirkeltje rond: koning David, de man naar Gods hart en Jezus, de eeuwige Koning. God maakt van dromers, buitenbeetjes, onopvallenden en baby’s stuk voor stuk koningen. Heb je het gevoel dat jouw leven niets voorstelt? Big things are possible!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡