Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Depressie komt niet van God?

22 mei 2017 · Leestijd 3 min

“Ik zie iedereen hier genieten in Israël en mij lukt het niet. Daar baal ik van.” Als reisleider weet ik niet zo goed wat ik hier op moet antwoorden. Ik laat haar weten dat ik met haar meeleef. ”Er zijn toch wel kleine dingen waar je van kunt genieten? Misschien kun je elke avond twee dingen opschrijven waar je die dag wel blij van werd?”

Op de mooiste vakantieplek zijn en er niet van kunnen genieten. Ik heb het ook wel eens gehad. Subtropisch hagelwitte stranden met ontelbaar veel palmbomen, ervan genieten lukte me niet. Mijn hart was somber. Ik vond mezelf een sukkel, ik had zo lang naar deze vakantie uitgekeken. Waarom was ik niet happy? Er is een groot verschil tussen somber en depressief zijn. Met mijn somberheid kwam het goed, dit meisje ging na de vakantie naar een andere psycholoog. Haar huidige psycholoog kon haar na twee jaar niet meer verder behandelen. Waar ligt die grens tussen somberheid en depressiviteit?  Er zijn meer jongeren dan ooit die depressief zijn. Depressiviteit staat zelfs als jaren in de top vijf van hoogste ziektelast. In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen ooit in zijn of haar leven te maken met een depressie. Dat is nogal wat! Voor de oorzaak van het groeiend aantal depressieve mensen, zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Die leggen we de week allemaal – inclusief social media – onder de loep. Ook in de bijbel zien we mannen en vrouwen die negatieve emoties hadden. Jona wilde dood en raakte depressief van een God die zo genadig was voor Nineve. En Hanna ‘bad diep bedroefd tot de Heer in tranen’ Ook de profeet Elia zag het leven niet meer zitten, ging onder de bremstruik zitten omdat hij naar de dood verlangde. Hij zei: “het is genoeg geweest Heer, neem mijn leven.” Depressie en somber zijn is dus iets van alle tijden. De eerste christenen in Thessalonicenzen kregen zelfs de opdracht om “de moedelozen hoop te geven!” Dat spoort mij en hopelijk ook jou, aan om er te zijn voor iemand die depressief is.
De Bijbel geeft gelukkig hoop op een nieuwe wereld waar geen ziekte en depressie meer is. Tot die tijd moeten we er hier – met hulp van God wel mee dealen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Hoe ga je dan om met depressiviteit?  Op de omstandigheden in je leven – heb je niet altijd invloed. Wel hoe je daar vervolgens mee om gaat.  Weet als jij zelf depressief bent, of iemand in je omgeving dat Psalm 34:18 nog altijd dikke waarheid is: De Here is nabij de gebrokenen van hart; en de verbrijzelden van geest redt hij.” Breng je emoties bij God – en weet dat Hij “niet toelaat dat de rechtvaardige wankelt”.  God is bij je. Wil er voor je zijn. Ook als hij ver weg lijkt en je hem niet voelt. Laat je identiteit niet in depressie zijn – maar vind die in Jezus. Dan sta je sterk. Welke emotionele wind er in je leven ook aanwaait. Ik wens een mooie week toe, een fijne Hemelvaart!

Arachne  Mocht je jouw verhaal over depressie met ons wilt delen, je weet ons te vinden: Mail (beamredactie@eo.nl) of app (0683673700).  

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡