Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DENKSTOF: Waarom mag ik niks als christen?

26 augustus 2020 Leestijd 3 min

Niks moeten en van alles mogen, zijn christelijke regels belangrijk voor je geloof? En hebben wij veel meer regels dan niet-christenen? Joram en huistheoloog Reinier zoeken het uit in de nieuwste aflevering van Denkstof.

Is God streng?

‘Ik mag veel dingen niet omdat ik geloof’, die stelling legden we voor aan BEAM’ers. Weinig jongeren ervaren dat zo. 88% heeft niet het gevoel dat hij of zij wordt beperkt door regeltjes. “Is God streng?”, legt Joram aan Reinier voor. “Zo zie ik Hem niet,” geeft Reinier aan. Hij trekt de vergelijking met Jezus, “dat was geen strenge man. Hij was juist heel gastvrij, en alleen tegen onderdrukkers kon Hij pittig zijn.”

Jezus en regels

Toch staan er nogal wat regels in de bijbel: 613 om precies te zijn. “Dat lijkt heel veel, maar in Nederland zijn er zo’n 13.000 wettelijke regels waar we ons aan moeten houden,” weerlegt Reinier. Hoe kijkt Jezus zelf naar de regels? “De sabbat is gemaakt voor de mens, de mens is niet gemaakt voor de sabbat”, zegt Jezus in Marcus 2:27. “De regels zijn bedoeld zodat het leven mooier wordt,” legt Reinier uit, “je moet geen slaaf worden van de regels.”

De belangrijkste regel

De belangrijkste regel volgens Jezus: “God liefhebben en je naaste als jezelf”. Daar hangen alle andere regels aan vast. Die liefde is daarin het belangrijkste, als gevolg daarvan houd je je vanzelf aan de regels. “Het is geen kwestie van: mag ik dit wel of niet, maar je wil als het goed is een goed leven leiden.” Wat betekent dat voor jou? Wanneer iemand jou een regel oplegt, waarbij jij je afvraagt waar het goed voor is: vraag dan naar de reden. "Het is belangrijk om te weten waarom iets goed voor je is, dan zul je het ook beter begrijpen," vertelt Reinier.

Bekijk de Denkstof aflevering hierboven!

Wil jij deze aflevering van Denkstof in de praktijk brengen, bespreken met anderen of gebruiken voor jouw Bijbelstudie? Bekijk hier het aansluitende lesprogramma van Jong Protestant!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕