Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DENKSTOF: Kan je geloven zonder kerk?

29 juli 2020 · Leestijd 3 min

Kun je eigenlijk wel geloven als je niet naar de kerk gaat? Die vraag staat centraal in deze aflevering van Denkstof! Vanuit de studio bespreken Joram en 'huis-theoloog' Reinier Sonneveld deze stelling. Reinier: “De kerk is een training.” Bekijk de aflevering hierboven!

Wat zegt de Bijbel?

Volgens een onderzoekje op de BEAM-site vindt 58% van de christelijke jongeren dat de kerk nodig is om te geloven. De resterende 42% denkt dit niet. Reinier laat zien wat de Bijbel hierover zegt: “Het staat eigenlijk best duidelijk in de Bijbel. In Hebreeen 10: 24-25 staat dat we elkaar moed moeten inspreken, zodat we van elkaar blijven houden. Daarom moeten we ook naar de kerk gaan.”

Maar zo simpel is het allemaal niet. Renier: “Het laatste stukje is heel duidelijk, maar elkaar moed inspreken is helemaal niet zo vanzelfsprekend in de kerk. Als er weinig moed is, weinig goede dingen gebeuren en de mensen niet van elkaar houden, dan kunnen mensen afhaken en niet meer naar de kerk gaan.”

Moeten we accepteren dat de kerk saai is?

“Ik denk voor een deel wel,” antwoordt Renier. “Er zijn genoeg goede dingen in je leven die saai zijn, maar wel nodig. Met de kerk is dat precies hetzelfde: als jij dicht bij God wilt blijven, wil leren van dat grote verhaal van God en wil begrijpen wat voor plan Hij heeft met je leven, dan moet je ‘trainen’ en dat zal echt niet altijd leuk zijn. De kerk is dus eigenlijk een training.”

Zoeken naar een passende kerk

“De prachtige boodschap van God wordt verteld door mensen en dan is het zoeken naar een juiste match,” vertelt Reinier. “Het kan een tijdje duren voordat je die juiste match - een passende kerk - hebt gevonden en misschien vind je het helemaal niet, maar dan is het nog steeds de moeite waard om te zoeken.”

Check hier nog meer afleveringen van Denkstof!

Wil jij deze aflevering van Denkstof in de praktijk brengen, bespreken met anderen of gebruiken voor jouw Bijbelstudie? Bekijk hier het aansluitende lesprogramma van Jong Protestant!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡