Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De typische scholieren die je nooit zult vergeten

4 september 2018 · Leestijd 4 min

Het is maandag. Je ouders hebben al een week geprobeerd je in ‘het schoolritme’ te krijgen, maar alsnog gaat de wekker veel te vroeg. Je sleept jezelf na vijf keer omdraaien toch maar uit bed om vervolgens een droog broodje pindakaas in je mond te proppen. Nadat je moeder je zo’n tien keer succes heeft gewenst stap je de deur uit en fiets je je eerste schooldag tegemoet. Je bereidt je alvast voor op alle verschillende scholieren die je gaat tegenkomen.

De make-up meisjes

afbeelding

Voordat de les begint wil je nog even snel langs het toilet. Je hoort ze al in de gang en je twijfelt om naar binnen te gaan, maar je moet toch wel heel nodig plassen. Je ademt diep in en stapt naar binnen. Daar staan ze, op een rijtje, voor de spiegel; de meiden die elke maandagochtend uitgebreid bespreken wat er dat weekend allemaal is gebeurd, terwijl ze hun tiende laag mascara aanbrengen. Dit moet ook altijd heel strategisch voor de wasbak, waar jij eigenlijk je handen wilt wassen, maar aan de kant gaan ze niet. 

De eter

afbeelding

De bel voor de eerste les gaat en je loopt richting je lokaal. Een geur die je totaal niet hebt gemist komt je al heel snel tegemoet. Ergens achterin het lokaal zie je het op een tafel staan, een blikje Red Bull en een frikandelbroodje van de Jumbo. Daarachter verschuilt zich een jongen die eigenlijk te lang is voor zijn leeftijd. Met elke klasgenoot dat binnen komt lopen galmt er een te luide opmerking uit zijn, met kruimels omgeven, mond. Zodra de docent er is worden de etensresten snel weggestopt in de tas.  

De smartphone-addict

afbeelding

Terwijl de laatste klasgenoten het lokaal binnenstromen klinkt er ineens een knal. Iedereen kijkt op en ziet dat het meisje die constant haar mobiel checkt tegen de deurpost aan is gelopen. Ze was te druk bezig met een Insta-post over haar eerste schooldag. De jongen van de frikandelbroodjes en zijn vrienden lachen net iets te hard. Het meisje haar hoofd gloeit rood en met een beschamend lachje gaat ze zitten. Haar mobiel verliest ze geen seconde uit het oog. Zelfs niet wanneer de docent voor de zoveelste keer vraagt of ze ‘dat ding’ weg wil doen. 

De nerd

afbeelding

Ergens halverwege de les kondigt de docent een toets aan. Door het hele lokaal hoor je gezucht en gejammer, behalve bij het meisje naast je. Zij heeft haar boek al opengeklapt en is begonnen aan een samenvatting. Haar hoofd staat op standje stress, maar iedereen weet dat dat niet nodig is. ‘’Ik ga het nooit halen’’, kondigt ze aan. Toch stapt ze twee weken later stralend het toets lokaal uit met een dikke vette 9.  

De slaper

afbeelding

De bel gaat en achter je schrikt een jongen wakker. Met rode, verwarde ogen kijkt hij om zich heen en ziet hij tot zijn schrik met koeienletters ‘TOETS’ op het bord staan. Terwijl de rest van de klas zich al naar de gang heeft begeven rolt hij nog net niet van zijn stoel af. Sjokkend loopt hij richting de deur. Je hoort hem nog fluisteren ‘’ik had nooit tot zo laat Fortnite moeten spelen’’. Je begint te lachen. Stiekem heb je al deze mensen toch wel gemist. 

Vergeet vooral niet heel veel plezier te hebben dit jaar en iedereen in zijn of haar waarde te laten. De typetjes die je tegenkomt zijn juist de mensen die je nooit zult vergeten. Veel succes op school! 

De illustraties zijn getekend door onze stagiaire vormgeving Jinke Koning.

Geschreven door

Anouk Timmer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡