Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De tweelingzussen van GirlsWorldProblems vertellen: “We kozen ervoor om uit elkaar te gaan.”

21 maart 2018 · Leestijd 5 min

Van buiten zijn ze twee druppels water, qua karakter kan het nogal eens botsen. Toch begonnen tweelingzussen Melanie en Lisa Kolster(22) vijf jaar geleden samen het YouTube-kanaal GirlsWorldProblems. Nooit hadden ze durven dromen dat het zo groot zou worden. Maar hoe succesvol het ook was, samenwerken was niet altijd makkelijk.

Hoe is jullie kanaal ooit begonnen?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Vanaf een jaar of twaalf maakten we al video’s. Gewoon onschuldig, playbacken op bekende nummers. Na een tussenstop ontdekten we dat het in Nederland steeds meer begon te borrelen, heel veel mensen wilden een YouTube-kanaal. Vrouwelijke YouTubers maakten toen vooral beauty-video’s, wij wilden graag iets anders proberen. Ongeveer vijf jaar geleden hebben we samen het kanaal GirlsWorldProblems opgezet, naar aanleiding van de hashtag #firstworldproblems die toen massaal gebruikt werd. De naam zegt het eigenlijk al: we maakten grappige sketches over problemen die herkenbaar zijn voor veel meiden. Dat we tweeling waren hielp ook mee, dat was vrij nieuw op YouTube.

Ons kanaal werd direct heel goed ontvangen. Het was eindelijk iets anders dan beauty. We groeiden toen in één keer heel veel. Inmiddels gaat het helaas wat minder. Toentertijd hadden we nog een uniek idee en waren er nog maar weinig mensen met een eigen kanaal. Inmiddels wordt het steeds moeilijker om je te onderscheiden van de rest.”

Werken met je tweelingzus, hoe is dat?

“We hadden altijd superveel lol, deden samen gek voor de camera en durfden veel meer omdat we met z’n tweeën waren. We lagen continu in een deuk, dat maakte echt je dag. Maar op een gegeven moment kwam er een soort switch. We hadden nooit kunnen bedenken dat we zo groot zouden worden. Ineens werd het echt werk. We hadden strakke deadlines en het was echt een dagelijkse bezigheid. Op dat moment begon het te botsen tussen ons. We zaten midden in onze eindexamens en we merkten dat we niet dezelfde doelen hadden in het leven.

Omdat we al vier jaar bezig waren, werd het steeds moeilijker om nieuwe onderwerpen te verzinnen. Als tweeling denken en voelen we veel hetzelfde. Daardoor draaiden onze brainstormsessies op een gegeven moment nergens meer op uit. Dit was heel frustrerend en we begonnen het op elkaar af te reageren. We kregen ruzie over de kleinste dingen. Dan wilde zij een onderwerp uitwerken waarvan ik vond dat het kinderachtig was, of ze raffelde een video af om een deadline te halen terwijl ik daarin juist wat preciezer ben. Je kent elkaar door en door, dus je zegt gewoon wat je denkt. Dat is het gevaarlijke.”

We kregen ruzie over de kleinste dingen

Wat besloten jullie toen te doen?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Op een gegeven begonnen we te merken dat onze relatie eronder begon te lijden. Onze zussenband werd steeds slechter. Toen kozen we ervoor om uit elkaar te gaan. We moesten onze eigen video’s gaan maken, dachten we. Dat hebben we een paar maanden geprobeerd, maar we begonnen elkaar toch weer te missen. We konden niet met en niet zonder elkaar. Langzaam maar zeker zijn we toch weer samen video’s gaan maken. We vonden apart video’s maken gewoon niet leuk. Als je in je eentje voor een camera zit doet je gewoon niet zo gek. We hebben samen heel hard gewerkt om ons kanaal te laten groeien en we hebben zoveel bereikt. Dat wilden we toch niet zomaar weg gooien.”

Jullie lijken heel veel op elkaar, ben je toch wel een jaloers op haar?

“Lisa heeft haar eigen kanaal ‘Lisa Kolster’, daar kan ik wel jaloers op zijn. Ze mag heel veel reizen en ze ziet hele mooie plekken. Aan de andere kant weet ik niet zeker of ik dat ook zou willen of kunnen. Het is een beetje dubbel. Het is heel veel werk en ik zie ook de minder leuke kanten van de reizen die ze maakt. Dat zie je natuurlijk niet in haar video’s. Maar ik kan absoluut wel eens jaloers zijn op de mooie landen die ze ziet.”

Hoe zien jullie de toekomst samen?

“Ik denk dat het nooit meer wordt zoals vroeger, maar het gaat inmiddels een stuk beter dan eerst. We geven elkaar veel meer ruimte in dingen die we willen doen, dat is vooral belangrijk. Ik zie de toekomst wat dat betreft goed tegemoet. Los van de botsingen is het ook gewoon heel tof dat ik zoveel met mijn zusje mee mag maken. Misschien dat we ooit nog onze eigen kant op gaan, maar voorlopig willen we echt nog samen verder.”

Benieuwd hoe het de tweeling verder af zal gaan? Volg Lisa en Melanie op Instagram!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡