Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'De kerk heeft Jezus saai gemaakt'

25 november 2016 · Leestijd 4 min

Hotze Harm (22) is fan van christelijke metal muziek. Hij heeft meerdere tatoeages en ziet er naar eigen zeggen ook uit als een echte metalhead. Hij omschrijft zichzelf als ‘The christian the devil warned you about’.

Hoe kom je eigenlijk aan die omschrijving?

“Dat is een tekst van een patch die ik op mijn jas heb genaaid (zie foto). Verder heb ik het woord ‘Forgiven’ op mijn linker bovenarm getatoeëerd. Dat is een nummer van de band Skillet. Op mijn andere arm heb ik een tatoeage van vleugels met daarin een Bijbel met zwaard en onderin het zwaard staat het nummer 777. Door mijn patches en tatoeages stappen er vaak mensen op me af. Christelijke mensen, maar ook niet-christelijke mensen. Die tweede groep wil vaak weten of tatoeages niet in strijd gaan met mijn geloof, of ze willen weten waarom ik het woord ‘Forgiven’ heb laten zetten. Dit begrip heeft namelijk ook voor niet-christen vaak een bijzondere betekenis.”  

Krijg je ook weleens nare reacties over je uiterlijk?
“Nee, eigenlijk alleen maar positieve reacties. Ik draag kisten, kleding met veel spikes en ik luister vaak hardop metal. Over dat laatste kreeg ik wel een keer een discussie. Iemand kwam naar me toe en vroeg of ik wel wist wat voor duivelse muziek ik aan het luisteren was. Ik heb gezegd dat hij eens goed naar de tekst moest luisteren. Metal maakt mij misschien anders, maar ik geloof op mijn manier en dat laat ik ook op mijn manier zien. Met metal kan ik mijn Here Jezus en mijn God met volle borst prijzen. Ik oefen veel met grunten, puur om te laten zien dat je de Heer ook kan prijzen op een ruige manier.”

Wat bedoel je precies met die ruige manier?
“Heel veel mensen zien Jezus alleen maar als een hele goedaardige man, en dat is hij ook zeker, maar hij is nog veel meer. Doordat imago denken heel veel mensen dat Jezus een watje is, en dat is hij zeker niet. Als je bijvoorbeeld het Oude Testament leest, dan zie je wat God doet met mensen die van het geloof afstappen. Met God moet je niet spotten. Ik vind dat de kerk Jezus saai heeft gemaakt. Continu Halleluja zingen is mooi, maar God heeft ook een ruige kant.”

Ga je wel naar de kerk?
“Ja, ik ga naar een gereformeerd vrijgemaakte kerk. Maar ik ga niet altijd heen, puur omdat ik mij daar niet echt thuis voel. Ik heb ADHD en kan me daarom moeilijk concentreren. Naast de kerk ga ik ook weleens naar een christelijk metalfestival. Daar ben ik eigenlijk opgekomen door een standje op de EO-Jongerendag. Tussen alle gekleurde standjes zag ik ineens iets zwarts. Dat bleek een standje voor christelijke metalheads te zijn. Daar heb ik toen ook direct een Metal Bijbel gekocht.”
Hoe ziet zo’n metalfestival eruit?
“Het zijn niet echt mega festivals, maar daardoor heb je wel veel mogelijkheden om met bandleden te praten en met ze op de foto te gaan. Mijn eerste metalfestival was heel vet. Er stond een death metal band op het podium en na hun laatste nummer vroegen ze aan het publiek welk nummer ze nog moesten spelen. Het hele publiek schreeuwde toen ‘Awesome God’, toen kregen we de deathmetal-versie van het nummer ‘Awesome God’. Dat was zo mooi!”

Hoe beschrijf je jouw relatie met God?
“God is voor mij alles. Hij is mijn leven en daar wil ik al mijn tijd en energie in steken. Als ik hem vraag om hulp, dan helpt hij mij. Andere metalheads zeggen weleens dat ik een bepaalde lach en gloed over mij heen heb. Dan zeg ik: ‘Dat zijn dus Jezus en God in mijn leven, die zorgen ervoor dat ik kan stralen op de donkerste momenten van mijn leven’.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡