Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De eerste keer stemmen: ChristenUnie

6 maart 2017 · Leestijd 3 min

Liz (21), studente filosofie, stemt dit jaar voor het eerst. Ze komt uit een christelijke omgeving, maar haar stem op de ChristenUnie is zeker niet vanzelfsprekend. “Ik probeer juist de discussie op te zoeken met zoveel mensen die ik tegenkom.”

Je gaat voor het eerst stemmen, hoe vind je dat?

Ja, tof. Ben wel blij dat ik nu voor het eerst deel mag uitmaken van de democratie. Dat vind ik wel een belangrijk recht, zo kan ik bijdragen aan het regeren van dit land. Wat vind je van de politiek? Houd je je ermee bezig?
Ja, ik houd me er zeker mee bezig. Helemaal nu vlak voor de verkiezingen. Ik vind het best een beetje eng. De toon in veel debatten is hard en het vertrouwen in de politiek is voor een groot deel weg bij mensen. Ook het gebruik van goede bronnen wordt steeds minder belangrijk, lijkt het. In Amerika is dat een stuk erger dan hier (Trump en zijn ‘fake news’), ook hier boeit het steeds minder of iemand zich aan de feiten houdt. Wat vroeger een autoriteit was op nieuwsgebied is dat nu niet per se meer. Dat is gevaarlijk.
Wat vind je belangrijk bij het kiezen van een partij?
Dat de politici betrouwbaar zijn en geven om het grotere geheel. Vooral het milieu is voor mij een belangrijk thema. Zeker nu het over de hele wereld steeds normaler wordt om klimaatverandering te ontkennen. We hebben toch echt wel een verantwoordelijkheid voor onze planeet!
Wat ga je stemmen? Waarom?
Ik ga ChristenUnie stemmen, omdat ik denk dat zij bestaan uit betrouwbare mensen. Ik stem niet per se op CU omdat ze christelijk zijn, vooral omdat ik hun partijprogramma goed vind. Daarnaast vind ik bijzonder onderwijs ook een doorslaggevend onderwerp.
Wat is jouw advies voor andere ‘eerste-keer-stemmers’?
Zoek zoveel mogelijk het gesprek op, dat probeer ik ook. Gewoon aan mensen vragen wat ze gaan stemmen en waarom. Dan hebben de meeste mensen een aardige mening klaar. Ga niet uit automatisme stemmen, het is van belang dat je op de hoogte bent en weet waar je voor kiest. Als je dat weet kun je lekker het stemhokje in! De komende week zijn we bij BEAM o.a. bezig met de verkiezingen en vragen we vijf verschillende jongeren die voor het eerst gaan stemmen wat ze gaan stemmen en waarom. We zijn nog op zoek naar iemand die VVD gaat stemmen. Ben jij zo iemand? Meld je dan aan door te mailen naar chris.hoksbergen@eo.nl 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡