Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De app Yona helpt tegen online-verslaving: “Zo hou je meer tijd over voor God.”

28 juni 2018 · Leestijd 3 min

De hele dag gamen of voor het slapen gaan nog de laatste YouTube-video’s bekijken, we doen het allemaal wel eens. Maar soms is het bijna onmogelijk om je telefoon even aan de kant te leggen. Om deze onlinetijd iets te verminderen, verzon Steven Middelkoop samen met anderen de bijzondere app Yona.

Wat houdt Yona precies in?

“De app is bedoeld om samen met een vriend of vriendin, je buddy, doelen te stellen om je onlinetijd iets te beperken. Vandaar ook de naam Yona, ‘You’re not alone’. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je in plaats van acht uur, liever twee uur per dag wil gamen. Je buddy kan dit doel dan zien en je helpen om dit ook echt te behalen. Het belangrijkste verschil met andere apps is dan ook dat je dit echt samen doet. Wij gaan er niet over wat iemand doet, maar we helpen wel om iemands online lifestyle gezond te maken.”

Speciaal voor jongeren

“We richten ons met deze app speciaal op jongeren, maar volwassenen kunnen het natuurlijk ook gebruiken. Er zijn verschillende categorieën, zoals social media en gamen, waarvan we weten dat jongeren ze veel gebruiken. We gaan rond op scholen en kerken om erover te praten. Het meest belangrijke hierin is dat jongeren het verhaal doen aan jongeren. Onze ambassadeurs zijn dan ook rond de 18 jaar. Zij vertellen hun eigen ervaringen en dat spreekt jongeren meer aan.”

Stille tijd zonder telefoon

“De makers van de app zijn allemaal christelijk. Natuurlijk kan het door iedereen gedownload worden, maar wij hebben er wel een gedachte achter. We zien het als een opdracht om mensen aan te moedigen om stilte en rust in hun leven te brengen. Daarbinnen is er dan ook ruimte om tot ontmoeting tot God te komen. Dat was voor ons een grote drijfveer om deze app te maken. Juist als je je telefoon mee naar bed neemt en eindeloos blijft reageren op berichten, vergeet je dat soms. Ik merk dat zelf ook. Als ik mijn telefoon niet wegleg tijdens stille tijd, word ik de hele tijd afgeleid.”

Frisse gedachten

“Het idee ontstond tijdens een gesprek met een paar christelijke ondernemers. We zagen dat jongeren moeite hadden met al die online prikkels en wilden graag iets terug doen. Eigenlijk is onze kennis over IT en jongerenwerk op die manier samen gekomen. We zouden het heel mooi vinden als jongeren hierdoor uiteindelijk meer rust ervaren. En dat ze elkaar gaan aanmoedigen om de onlinetijd die ze wél hebben, gebruiken om hun gedachten fris te houden. Het leuke is dat we nu al zien dat de gebruikersaantallen toenemen!”

Wil je meer lezen over de app of wil je hem meteen downloaden? Kijk op de site!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡