Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De 10 vreemdste Bijbelse namen op een rij

26 juni 2019 · Leestijd 4 min

BEAM zet de tien gekste Bijbelse namen voor je op een rij. Wat is jouw favoriet?

1. Husai:

Husai is een vriend van koning David en wordt op een gegeven moment zijn spion. In de strijd tegen David’s zoon Absalom, vraagt David of Husai wil doordringen tot de raadgevers van Absalom. Eerst is Absalom nog achterdochtig, maar niet lang daarna wordt Husai inderdaad zijn tweede raadgever. Door een list weet Husai David te waarschuwen dat Absalom hem aan wil vallen en voorkomt hij dat het een verrassingsaanval wordt. Met resultaat, want David wint de strijd. 

2. Zimri:

de naam van Zimri betekent ‘prijzenswaardig’, maar zijn daden zijn dat iets minder. Hij wordt koning van Israël nadat hij zijn voorganger van het leven beroofd. Maar zijn overwinning duurt niet lang: het leger roept hun aanvoerder uit tot koning en Zimri realiseert zich dat verzet nutteloos is. Hij trekt zich terug in een versterkt deel van het paleis en stak zichzelf in brand.

3. Maächa:

deze naam komt meerdere keren voor in de Bijbel. Waarschijnlijk is het afgeleid van een werkwoord dat ‘drukken’ of ‘knijpen’ betekent en het wordt voor mannen én vrouwen gebruikt. Een bekende Maächa is de vrouw van Rechabeam (zie hieronder).

4. Jemima:

Jemima is een van de knapste vrouwen uit de Bijbel. Nadat Job alles kwijtraakte, is zij de eerste dochter die hij krijgt. Het is bijzonder dat de namen van haar broers niet genoemd worden, maar die van haar zussen wel. Was Job in zijn ‘tweede leven’ misschien stiekem feminist?

5. Zerubbabel:

zijn naam betekent letterlijk ‘zaad van Babylonië’, maar kan ook ‘vreemdeling in Babel’ betekenen. Hij is de kleinzoon van Jojachin, de laatste koning van Juda. Zerubbabel is een tijdlang stadhouder in Jeruzalem en is een van de eersten die de fundatie voor de Tweede Tempel legt.

6. Habakuk:

Habakuk is een van de ‘kleine profeten’ in de Bijbel en bekend van het Bijbelboek dat zijn naam draagt. Verder is er niet zo veel van hem bekend, maar waarschijnlijk was hij een leerling van de profeet Jesaja.

7. Sealtiël:

is de vader van Zerubbabel. Het hebben van bijzondere namen zit dus in de familie. Sealtiël is een voorvader van Jezus, zoals je kunt lezen in het geslachtsregister in Matteüs.

8. Rechabeam:

is de zoon en opvolger van koning Salomo. Zijn naam betekent ‘hij vergroot mensen’. Als hij als koning aantreedt, splitst het koninkrijk Israël zich in tweeën, omdat veel mensen schoon genoeg hadden van de hoge belastingen die Salomo inde. Eerst krijgt hij alleen zijn eigen stam Juda achter zich, een poosje later sluit ook de stam Benjamin zich bij hem aan.

9. Pinechas:

Pinechas is een echte Levietennaam. De bekendste is de zoon van Eli. Samen met zijn broer Hofni (ook al zo’n originele naam) diende hij als priester in de tempel, maar hij overtrad keer op keer de geboden. Tijdens een strijd tegen de Filistijnen sneuvelen Pinechas en Hofni, zoals de toen nog jonge profeet Samuel al had voorspeld. 

10. Mefiboset:

De ene Mefiboset is de zoon van koning Saul en zijn bijvrouw Rizpa, de andere (meer bekende) is de zoon van Jonathan, de beste vriend van koning David. Als de oppas van de kleine Mefiboseth hoort dat zijn vader Jonathan is overleden, laat ze hem van schrik vallen zodat hij kreupel werd.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡