Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daten in de Bijbel

16 februari 2017 · Leestijd 2 min

Lieve mensen, daten komt dus niet voor in de Bijbel.

Niet erg handig, als je graag wat date-richtlijnen wil. Een bekend non-dateverhaal is de love story van Isaak en Rebekka in Genesis 24. Daar zat namelijk weinig van henzelf bij. Geen gesjans, geen dates, geen wooo-spannend-voor-het-eerst-naar-de-schoonouders. De oudste knecht van de vader van Isaak werd op pad gestuurd om een vrouw te vinden voor Isaak. Belangrijker dan dat het klikte tussen die twee, was het feit dat Isaaks vrouw uit het geboorteland van zijn vader moest komen. 

Cultuurverschillen
De cultuur was totáál anders. Meisjes trouwden gerust rond hun 15e levensjaar. Relaties waren heel praktisch, kijk naar het verhaal van Isaak en Rebekka. Dochters werden 'gewoon' weggegeven. Jacob kreeg Rachel, en oudste zus Lea. David kreeg de dochter van koning Saul. En ander detail: polygamie was prima. Koning Salomo had 1000 vrouwen. 

Verschillende interpretaties
Bij gebrek aan duidelijkheid, schieten christenen alle kanten op. Van niet zoenen voor het trouwen tot gewoon samenwonen. Dit liedje van de christelijke Amerikaanse band Barlow Girl is ook een bijzonder voorbeeld van hoe het kan. De drie zusjes zingen dat ze niet meer daten, maar wachten totdat God iemand op hun pad brengt. Interessant, maar ik kan er geen Bijbelse motivatie voor vinden. De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Bijbel <3 Liefde 

Dat de Bijbel in een andere tijd en cultuur is geschreven, betekent níet dat alles gedateerd is. Er zijn weinig boeken en liedjes die de liefde zo prijzen als het Bijbelboek Hooglied. De Joodse cultuur is niet zo preuts als onze christelijke... En het allerbeste, tijdloze dating-advies kunnen we herleiden uit de samenvatting van de wet: Heb God lief boven alles, en heb je naaste lief als jezelf. Oftewel, gebruik je flirt niet voor je eigen pleziertjes. Gebruik daten niet om je eigen ego op te krikken. En, misschien een stukje minder romantisch, maar daten met God en met jezelf komt vóór gewoon daten. 

Deze week dus het weekthema daten. We zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt! Mail (beamredactie@ eo.nl) of WhatsApp (0683673700) ons! App ons dan eerst even BEAM AAN, dan mis je voortaan niets meer. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡