Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daten in de Bijbel

16 februari 2017 · Leestijd 2 min

Lieve mensen, daten komt dus niet voor in de Bijbel.

Niet erg handig, als je graag wat date-richtlijnen wil. Een bekend non-dateverhaal is de love story van Isaak en Rebekka in Genesis 24. Daar zat namelijk weinig van henzelf bij. Geen gesjans, geen dates, geen wooo-spannend-voor-het-eerst-naar-de-schoonouders. De oudste knecht van de vader van Isaak werd op pad gestuurd om een vrouw te vinden voor Isaak. Belangrijker dan dat het klikte tussen die twee, was het feit dat Isaaks vrouw uit het geboorteland van zijn vader moest komen. 

Cultuurverschillen
De cultuur was totáál anders. Meisjes trouwden gerust rond hun 15e levensjaar. Relaties waren heel praktisch, kijk naar het verhaal van Isaak en Rebekka. Dochters werden 'gewoon' weggegeven. Jacob kreeg Rachel, en oudste zus Lea. David kreeg de dochter van koning Saul. En ander detail: polygamie was prima. Koning Salomo had 1000 vrouwen. 

Verschillende interpretaties
Bij gebrek aan duidelijkheid, schieten christenen alle kanten op. Van niet zoenen voor het trouwen tot gewoon samenwonen. Dit liedje van de christelijke Amerikaanse band Barlow Girl is ook een bijzonder voorbeeld van hoe het kan. De drie zusjes zingen dat ze niet meer daten, maar wachten totdat God iemand op hun pad brengt. Interessant, maar ik kan er geen Bijbelse motivatie voor vinden. De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou