Danique (15) heeft een donorhart: ‘ik moest opnieuw leren lopen’
Een hartafwijking zorgt ervoor dat Danique (15) haar hele jeugd vooral thuis op de bank of in bed moet doorbrengen. Als ze in 2017 gebeld wordt door het ziekenhuis dat er een donorhart voor haar klaarligt, verandert haar hele wereld: “Ik merk dat ik veel meer van het leven geniet dan mijn leeftijdsgenoten, omdat ik weet hoe anders het kan zijn.”
Danique is geboren met de hartafwijking Morbus Ebstein. Dat betekent dat er een gaatje in je hart zit waar bloed uit lekt. “Er ging te weinig bloed naar mijn hart om het goed te laten kloppen. Dat betekende voor mij dat ik vaak naar het ziekenhuis moest, ik altijd extra zuurstof nodig had, tien pillen per dag slikte en ik niet kon doen wat al mijn leeftijdgenoten wel konden. Ik moest zelfs naar een speciale school waar ik tussen de middag naar huis kon om te rusten.”
Boos
Een hele normale kindertijd heeft Danique dus niet gehad. “Als ik een klein stukje liep, was ik al helemaal uitgeput. Daarom zat ik vooral veel thuis, omdat afspreken met vriendinnen of ergens naartoe gaan gewoon te vermoeiend was. Buiten huis zat ik bijna altijd in een rolstoel, omdat lopen te vermoeiend was. Dat maakte me boos. Mijn zus kon bijvoorbeeld wel naar vriendinnen toe om af te spreken terwijl ik thuisbleef om te lezen, tekenen of filmpjes te kijken.”
Blog van Danique's moeder
“In december gingen we op gesprek bij de cardioloog. Hij gaf aan dat Danique alleen kwaliteit van leven zou hebben, als ze een harttransplantatie kreeg. We hebben dit eind december met Danique besproken. Ondanks dat ze de operatie en opname vreselijk zou vinden, besloot ze dat ze wilde dromen. Dromen van alles kunnen. Dromen van dansen, zwemmen, paardrijden…” – februari 2016
Met spoed
Omdat haar eigen hart niet werkt zoals het zou moeten, komt Danique op een wachtlijst voor een donorhart. Een heftige operatie, vooral als je nog maar tien jaar oud bent. “Ik heb twee jaar op de lijst gestaan, tot we opeens ’s nachts gebeld werden door het ziekenhuis. We moesten gelijk komen want er was een hart voor mij. Een paar uur later ging ik al onder het mes. Het was wel spannend, maar gelukkig ga je onder narcose en merk je dus niks van de operatie.”
“Op donderdag 6 juli belt de vaste cardioloog. Mogelijk is er een hart voor Danique. Drie uur later kwam de bevestiging dat het een goede match was. De nacht was lang. Om vijf uur ging ze naar de operatiekamer en om half zeven onder narcose. Aan het ontbijt in het EMC op de tiende verdieping komt er een spoedtransport. Een Mercedesbusje die de kelder van het Erasmus induikt. Het is 9.13 en allebei weten we dat daar het hart voor Danique is.” – juli 2017
Litteken
“Je bent vooral heel moe en misselijk als je wakker wordt uit een narcose. Een paar dagen later kwam pas echt het besef dat ik een nieuw hart had. De eerste drie weken mocht ik alleen maar in bed liggen, omdat het litteken moest herstellen. Als je zo lang niks hebt gedaan heb je helemaal geen conditie meer. Ik moest zelfs opnieuw leren lopen. Na zes weken kon ik naar huis toe.”
Nu
De harttransplantatie van Danique is inmiddels vijf jaar geleden. “Ik kan nu alles! Ik kan overal zelf naartoe lopen, ga naar een normale middelbare school en kan eind dit jaar examen doen. Zonder dit nieuwe hart had mijn leven er nu heel anders uitgezien. Uiteindelijk had ik dan kunnen overlijden. Ik moet nog wel voorzichtig doen, vooral met voeding. Ik volg het dieet van een zwangere vrouw haha!”
“Ik zie nu dat God mij heeft gezegend met dit nieuwe hart. Soms denk ik dat het Zijn plan was dat ik dit hart zou krijgen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik veel meer van het leven geniet dan mijn leeftijdsgenoten, omdat ik weet hoe anders het kan zijn.”
Lees ook over:
Robin (22) doneerde stamcellen: “De ouders van de jongen aan wie ik doneerde, zien mij als derde ouder”
Geschreven door
Daniëlle