Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Corona-uitbraak in het grootste studentenhuis van Ede

23 juni 2021 · Leestijd 3 min

Het studentenhuis 'Villa Il Quatro' in Ede werd na een besmetting een plaatselijke coronahaard. Lisette van Dalen (20) schreef over haar ervaringen en hoe ze met elkaar de quarantaine hebben overleefd: “Sommigen bestelden thuistesten om te kijken of ze zouden werken”

“Ik was een weekend bij mijn ouders geweest en was nietsvermoedend teruggekeerd naar Ede. Ik kreeg van mijn moeder een appje waarin ze schreef dat ze benauwdheidsklachten had gekregen nadat ik haar gezien had, en dat ze zich voor de zekerheid liet testen. Een paar dagen later kwam het slechte nieuws. Mijn moeder had corona. Ik mocht mij vijf dagen na het laatste contact met haar laten testen en dat zou al de volgende dag zijn; vanaf die tijd bleef ik op mijn kamer. Een paar dagen later kwam mijn uitslag - positief.”

afbeelding

“Iedereen reageerde anders op de vreemde situatie. De een besloot het schap met paracetamols leeg te trekken en kocht pakken latex handschoenen - voor het geval het huis zonder zou komen te zitten - en weer een ander probeerde met humor de situatie wat draaglijker te maken. Sommige huisgenoten belden elkaar via Teams voor de gezelligheid terwijl ze aten. Anderen gooiden de deur open en kletsten vanuit hun deuropening met elkaar. Een aantal bestelde thuistesten om te kijken of die zouden werken en er werden via het raam wijntjes en biertjes samen gedronken.“

We moesten een manier vinden om te leven en te laten leven

“We leerden elkaar wel op een heel andere manier kennen. Je zag wat frustratie, vermoeidheid en spanning met huisgenoten deed en hoe ze daarop reageerden. De opluchting die na drie weken quarantaine overheerste, deed veel van de spanning wegebben. En gelukkig bleek dat veel huisgenoten eenvoudig met humor die spanning en frustratie verwerkten, ruzies susten en mensen bij elkaar probeerden te brengen. Met zo veel mensen is het namelijk onmogelijk om frustraties te voorkomen als je drie weken op elkaars lip zit. We moesten een manier vinden om 'te leven en te laten leven' en daar zijn we, sinds de quarantaine, wel wat beter in geworden.”

TEKST: Lisette van Dalen

BEELD: Tirza van Holten

Benieuwd wat er nog meer is gebeurd in de quarantaine van Villa Il Quatro? Lees het hele verhaal op de site van het ND!

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡