Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: 'Mannen, slecht nieuws: jij en ik ZIJN intimiderend'

25 november 2021 · Leestijd 3 min

Presentator Joram moet even iets kwijt over een onderwerp waar we de laatste tijd veel over schrijven: straatintimidatie.

Mannen, ik heb slecht nieuws: jij en ik ZIJN intimiderend.

Dat moet ik even uitleggen… De laatste tijd hebben we bij BEAM veel verhalen gemaakt over straatintimidatie. We kregen echt duizenden reacties van vrouwen die hier hele nare situaties in hebben meegemaakt. Maar mijn eerste reactie bij het lezen van deze verhalen is: “Ja, ik doe dat niet. Ik intimideer geen vrouwen, dat is een groepje andere mannen.” In de reacties onder de posts over straatintimidatie zag ik veel andere mannen die het met me eens zijn. Ze reageren ook: “Maar wij doen dit niet!” Toch denk ik dat dit niet helemaal waar is. Tuurlijk doen we niet expres intimiderend, maar we zijn het wel. We zijn het simpelweg omdat vrouwen hele nare dingen hebben meegemaakt met andere mannen.    

Ik realiseerde me dit toen ik een keer op straat liep en een groepje jongens zag waarvan ik dacht: ‘hm, daar loop ik even met een hele grote boog omheen…’ En die jongens deden niets he? Ze doen niet intimiderend, maar ze waren dat voor mij op dat moment wel. Ze waren voor mij intimiderend omdat ik eerdere situaties heb beleefd met groepen op straat. Zo is het helaas voor veel vrouwen ook bij ons, mannen. We doen niets, maar komen toch intimiderend over.

Dus ik heb besloten om te helpen waar ik kan. Als ik op straat loop achter een vrouw die alleen is, ga ik bewust aan de andere kant van de straat lopen. Of ik houd wat afstand zodat ze, hoop ik dan, in ieder geval niet het idee krijgt dat ik iets van plan ben. En als het regent en ik heb mijn capuchon op, dan zet ik hem even af om uit te stralen dat ik het goed bedoel, dat ik een goede jongen ben. Ik doe niets verkeerd, maar ik weet dat ik wel intimiderend kan overkomen. Daarom denk ik dat we allemaal onderdeel zijn van de oplossing. Laten we als mannen, juist als we goede, lieve jongens zijn, ons best doen om vrouwen een goed en veilig gevoel te geven op straat.

Ik ben benieuwd of jij als vrouw tips hebt voor mij hoe ik dit beter kan doen! Hoe kan ik helpen? Of misschien ben je een man en heb jij ook bepaalde manieren die je inzet. Laat dat weten in de reacties op Instagram. Dan zorgen we er samen voor dat de straat voor iedereen een veilige plek wordt.

Liever luisteren en kijken naar wat Joram te zeggen heeft? Doe dat hier:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Zes mensen vertellen hoe straatintimidatie voelt: “Hij achtervolgde me helemaal naar huis en belde aan”

Lees ook over:

Zes mensen vertellen hoe straatintimidatie voelt: “Hij achtervolgde me helemaal naar huis en belde aan”

Geschreven door

Joram

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡