Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Coby James (18): "Ik geloof dat Jezus snel terugkomt en maak daar muziek over"

26 november 2020 · Leestijd 7 min

De Amerikaanse Coby James is achttien jaar en een opkomende christelijke artiest. “Ik vind het leuk om te wakesurfen en ben daarom vaak te vinden op het meer.” Lachend vertelt hij: “Ik ben ook dol op muziek, maar dat wist je misschien al!” Afgelopen oktober kwam zijn nieuwste EP ‘Homesick’ uit. BEAM mocht hem interviewen over zijn carrière als jonge, christelijke muzikant en zijn laatste EP voor de rubriek Fresh Tunes.

Hoe is je carrière begonnen?

Coby legt uit dat hij op vijftienjarige leeftijd begon met het maken van muziek; gewoon in zijn eigen slaapkamer. “Ik schreef nummers en produceerde deze ook zelf. In het begin was ik nog niet zo goed. Dit was bijvoorbeeld te merken aan het onder controle krijgen van mijn stem. Toch hield het me niet tegen om ermee door te gaan. Ik wilde graag beter worden.”

 Dit alles heb ik echt ervaren alsof God deuren voor mij opende.

Coby vertelt dat hij op een dag speelde in een bar, waar zijn huidige manager zijn muziek hoorde. “Hij kwam na mijn optreden naar me toe en vertelde me dat hij potentie zag. Hij vroeg me mee te gaan naar Nashville (dé hotspot in Amerika waar christelijke artiesten werken aan hun muziek) en dat deed ik. Op dat moment was ik net achttien jaar en dat was best een grote stap, maar ik geloofde dat het juist was om te doen.”

Je laat het klinken alsof het een makkelijke keuze was, maar het lijkt een grote stap. Hoe heb je dat ervaren?

“Deze beslissing was makkelijk om te maken omdat er veel is gebeurd wat naar dit moment leidde. Ik heb jaren de aanbidding in mijn kerk geleid en speelde daar samen met grotere bands. Toen ik de kans kreeg om in hun voorprogramma te spelen in die bar, hoorde mijn huidige manager mijn muziek. Dat was het moment dat hij potentie in mij zag en wilde onderzoeken wat we er samen van konden maken. Dit alles heb ik echt ervaren alsof God deuren voor mij opende.” Coby’s ouders wisten dat hij er klaar voor was, net als hijzelf, dus durfde Coby deze stap te zetten.

afbeelding

Is je muziek helemaal christelijk?

Coby legt uit dat zijn muziek het ene moment direct over God gaat en het andere moment alleen een christelijk perspectief heeft: “Soms klinkt mijn muziek niet christelijk omdat het popmuziek is. De teksten zijn wel christelijk, want ik ben honderd procent christen, wat er ook gebeurt. Dat proef je in de verhalen die ik vertel in mijn muziek.”

Eind oktober kwam je nieuwste EP ‘Homesick’ uit. Welke verhaal wil je daarmee vertellen?

“Het belangrijkste wat ik wil meegeven is een blik op de wereld vanuit een achttienjarige christen. ‘Homesick’ gaat over de wereld en de crisis waar we in kunnen zitten. Ik geloof dat Jezus snel terugkomt en mijn EP gaat over het klaarmaken voor de dag dat dat gaat gebeuren. Het album is er eentje met een verhaal van hoop en blijdschap. Het nummer ‘Born ready’ is hoopvol omdat het gaat over het worden van een gelovige en over de doop. Het gaat over dat wij nieuw en schoon zijn als we Jezus aannemen. ‘Infinite’ gaat over Gods liefde. Deze liefde is zó geweldig dat we erover moeten praten. Als God iets van mij vraagt is het gewoon ‘ja en amen’. Ik wil Hem altijd volgen en dat probeer ik te vertellen door mijn EP.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Schrijf je alle nummers zelf?

“Ik schrijf vaak samen met mensen. Dat vind ik ook leuk, omdat ik een mensenmens ben. ‘Homesick’ heb ik in vier dagen geschreven, terwijl het gebruikelijk is in Nashville dat we een liedje in één dag schrijven. Dat lukte bij alle nummers van de EP, behalve bij ‘Homesick’. Het was een gevecht om dat nummer goed te krijgen. Ik heb het heel vaak opnieuw moeten schrijven voordat het goedgekeurd werd.” Coby legt uit dat het nummer op veel verschillende manieren geschreven kon worden, maar dat hij en de schrijvers op zoek waren naar de beste versie. “Het was een uitdaging, maar ik ben heel blij met het resultaat!”

Je vertelde net over een crisis waar we in kunnen zitten. Heb jij daar ervaring mee?

Heel eerlijk vertelt Coby over zijn jeugd waarin hij de ziekte van Lyme had, met veel pijn aan zijn rug. Hij slikte zware antibiotica om de Lyme – en andere ziektes die hij daarbij had – te kunnen controleren. Zijn moeder had dezelfde ziekte en die tijd was heel lastig. Dit leidde ertoe dat zijn hele familie een moeilijke tijd had, omdat zijn vader voor hen moest zorgen. Coby’s muziek bracht hem dichterbij God. “Het maken en schrijven van muziek gaf mij hoop in deze crisis. Als ik er nu op terugkijk zie ik het niet eens als een crisis, want het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben.”

afbeelding

Welke plek had God in deze situatie en hoe ziet je leven met God er nu uit?

“Ik denk dat ik door alles heen hoop kreeg van God. Hij is de enige reden waarom ik door moeilijke periodes in mijn leven kom. Ook toen ik naar Nashville ging kon ik alleen maar op God vertrouwen, want ik had geen idee wat me overkwam. We leven in een wereld waar niks klopt. God is de enige die klopt! Zonder Hem weet ik niet waar ik zou zijn.”

Het belangrijkste vind ik dat we raar mogen zijn

“In mijn dagelijkse leven probeer ik God te vertrouwen in de kleine dingen, zodat ik Hem leer vertrouwen in de grote dingen. Ik weet dat God de controle heeft over alles, dus ik hoef alleen maar te doen wat ik kan. Hij neemt het over en ik zie wel waar ik beland. Ook als het gaat over mijn carrière. Ik heb geen idee waar ik terechtkom, maar ik vertrouw erop dat God me dat laat zien en voor me zorgt. Dan hoef ik me nooit zorgen te maken.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Op dit moment werk ik aan een mixtape die heel cool gaat worden. Er komen een stuk of tien nummers op die ik tof vind. Met de mixtape kan ik laten zien waar ik gepassioneerd over ben en wat ik kan. Ook komt er vast nog een nieuwe EP uit. Die gaat waarschijnlijk een andere richting opgaat dan mijn vorige, omdat ik graag verschillende dingen probeer.”

God heeft de controle over alles

Wat zou je ons willen meegeven?

“Wees jezelf, want niemand anders kan zijn zoals jij. Vroeger deed ik zo hard mijn best om erbij te horen terwijl ik geïnteresseerd was in andere dingen dan mijn leeftijdsgenoten. Zij sportten veel, terwijl ik altijd met muziek bezig wilde zijn. Daarom hoorde ik er eigenlijk nooit echt bij. Nu leer ik God achterna te gaan en daar ben ik dankbaar voor. Het belangrijkste vind ik dat we raar mogen zijn. Wees gewoon wie God wil dat je bent en luister alleen naar Hem. Hij heeft het beste met je voor! Wees jezelf en laat niemand je van iets anders overtuigen.”

Daan Werkwoord maakt moderne muziek met een christelijk randje. Hier vertelt hij BEAM jullie meer over.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡