Ga naar submenu Ga naar zoekveld

CLIP: Wees geen botoxchristen

7 mei 2018 · Leestijd 3 min

Met het nummer ‘Botoxchristen’ wil het rapduo Michaël Gabriël (25) & zanger Chesron Sminia (23) - oftewel De Rechtstaat - christenen aan het denken zetten: “We pleiten voor meer echtheid binnen de kerk. Dat wij, als christenen, durven te laten zien dat we ook gewoon mensen zijn. We hoeven ons niet beter voor te doen dan we zijn. Uiteindelijk draait het allemaal om genade.”

Botoxchristen is afkomstig van het debuutalbum van De Rechtstaat, ‘Zorg dat je Rechtstaat’, dat verscheen in oktober 2017. Via raps melden ze dat je je niet beter hoeft voor te doen dan je bent, omdat je goed bent zoals God je gemaakt heeft (daarom ook de autotune, muhaha). De schone schijn, die veel jonge gelovigen op het verkeerde been zet, mogen we laten varen. “Het is een beetje een trend in de kerk: alles moet mooi en gepolijst zijn. Voor vragen is geen ruimte en voor twijfel al helemáál niet. Voor alles is een pasklaar antwoord. Daar liep ik in mijn studententijd al tegenaan en toen heb ik ook het woord ‘botoxchristen’ bedacht. Toen wij aan onze CD gingen werken vond ik dat we daar ook een nummer over moesten schrijven”, aldus rapper Michaël Gabriël.

“Ik had het gevoel dat veel mensen in de kerk iets van mij verwachtten dat ik niet kon waarmaken”, vervolgt de rapper. “Dat ik iemand moest zijn die ik niet ben. Er kwamen vaak mensen naar mij toe die mij vertelden dat ik bepaalde dingen moest doen of laten, omdat zij vonden dat ik een voorbeeld ben voor de jeugd. Méér bidden, méér bijbellezen, minder druk zijn, minder dit, minder dat… Ik merkte dat ik mij beter voor ging doen omdat ik graag aan deze verwachtingen wou voldoen. En ik zag een heleboel mensen om mij heen die hetzelfde deden. Die verwachtingen van andere mensen benauwde mij omdat ik het zelf ook niet altijd allemaal weet. Ik wil best een voorbeeld zijn maar dan gewoon zoals ik ben. Ik wil niet plastic zijn! Op veel punten ben ik waarschijnlijk ook gewoon een voorbeeld van hoe het níet moet.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡