Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Claudia (23) gooide haar leven om voor het klimaat: ‘Als iedereen zou leven als een Nederlander, zijn er drie aardes nodig’

25 oktober 2021 · Leestijd 6 min

Duurzaam leven, dat heeft toch eigenlijk geen nut? Niets is minder waar volgens Claudia (23). Ze probeert zo duurzaam mogelijk te leven en vindt zichzelf geen druppel op de gloeiende plaat, maar ze hoopt een beweging in gang te zetten. Claudia: “Wij zijn de laatste generatie die nog wat aan klimaatverandering kan doen.”

Claudia is dus een doorgewinterde vegetariër, minimalist en hergebruiker. Inmiddels is ze een expert in duurzaamheid en dat doet ze zo: “Ik ben vooral veel minder gaan kopen. Als ik echt iets nodig heb, kijk ik eerst of ik het kan lenen, ruilen of tweedehands kan krijgen. Daarnaast ben ik vegetariër geworden en heb ik de hoeveelheid plastic die ik gebruik met 90% verminderd. Voor groente en fruit ga ik vaak naar de markt, want daar is het nog niet verpakt en kan je het in eigen zakjes doen. Veel verpakte dingen koop je uiteindelijk toch uit gemak. Toch koop ik wel eens iets wat in plastic verpakt is, zoals bijvoorbeeld een vleesvervanger, die niet zonder verpakking te krijgen is. Ook heb ik natuurlijke alternatieven gezocht voor producten die ik gebruik, ik doe zoveel mogelijk op de fiets of lopend en ik vlieg bijna nooit. Daarnaast verbruik ik zo min mogelijk energie en afgelopen lente maakten de tegels in mijn tuin plaats voor groen en bloemen.”  

Oorlogen en ellende

Claudia heeft haar leven dus flink aangepast, maar waarom doet ze dat eigenlijk? “Ik vind het belangrijk om zo min mogelijk bij te dragen aan klimaatverandering, vervuiling en het leed dat daarbij komt kijken in ontwikkelingslanden. Klimaatverandering die wij hier veroorzaken, heeft namelijk een groot aandeel in de ellende daar. De bodem droogt in die landen bijvoorbeeld uit, en daardoor mislukken oogsten en is er minder drinkwater, wat weer kan leiden tot oorlogen.

Die ellende wordt meestal niet aan klimaatverandering gekoppeld, terwijl het vaak wel de grootste oorzaak is. De mensen in ontwikkelingslanden dragen het minst bij aan klimaatverandering, maar dragen wel de grootste negatieve effecten ervan, dat vind ik niet eerlijk. Als iedereen zou leven als een Keniaan hebben we aan een halve aarde genoeg. Maar als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander hebben we wel drie aardes nodig. Ik vind het ook belangrijk dat de aarde leefbaar blijft voor volgende generaties en om daar mijn verantwoordelijkheid in te nemen.”

Het heeft toch geen nut

Misschien denk je wel: “leuk dat zij dat doet, maar wat één iemand doet heeft eigenlijk toch geen nut, het moet vanuit de grote bedrijven en de overheden komen.” Daar heeft Claudia het volgende over te zeggen: “Het is wel herkenbaar en ik hoor het vaak. Ik denk dat het zeker waar is dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar dat betekent niet dat je dat als individu niet hoeft te doen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag en je zult daar later ook verantwoording voor moeten afleggen. Misschien wel aan God of aan je kinderen. Ik denk daarnaast ook niet dat het waar is dat het helemaal geen nut heeft wat je doet. Door jouw gedrag kan je anderen namelijk ook inspireren en je laat bedrijven zien dat jij het anders wil, waardoor je hen ook aanspoort.”

Dit is de laatste generatie die nog wat aan klimaatverandering kan doen

Duurzaam leven is ook voor jongeren iets heel belangrijks vindt Claudia. “Vaak is het idee dat duurzaam leven duur moet zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Je hebt niet per se zonnepanelen en elektrische auto’s nodig om je steentje bij te kunnen dragen. Het gaat daarnaast ook om de toekomst van de jongeren en hun kinderen. Er wordt vaak gezegd dat dit de laatste generatie is die nog wat aan klimaatverandering kan doen. Zelf werk ik op de Hanzehogeschool waar ik onder andere jongeren help bewuste keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid. Hierbij kijken we met deze mensen naar hun persoonlijke waarden of de waarden uit de Bijbel, zoals bijvoorbeeld naastenliefde of rechtvaardigheid. We bespreken hoe zij vinden dat de mens met de aarde om zou moeten gaan en als ze dat willen helpen we ze met het maken van een concreet plan. Eigenlijk iedereen die hieraan meedoet wil vervolgens graag duurzamer gaan leven.”

Daarnaast kan duurzaam leven ook veel voldoening geven, dat heb ik zelf ook gemerkt. Je hebt echt het gevoel dat je iets goeds doet. Je maakt bewuste keuzes die gebaseerd zijn op je waarden en maakt niet in alles dezelfde keuzes als anderen. Soms kan het ook wel moeilijk zijn, je moet er dingen voor opgeven. Stoppen met vlees eten kan bijvoorbeeld lastig zijn. Toch zijn er tegenwoordig heel veel lekkere vleesvervangers en hoef je natuurlijk niet van de een op de andere dag vegetariër te worden. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met één dag in de week geen vlees eten. Wat ik zelf moeilijk vind is de balans vinden, ik wil soms té duurzaam leven. Ik wil dan bijvoorbeeld nooit meer vliegen, maar ik heb wel de behoefte om wat van de wereld te zien.”

Praktische tips

Tot slot heeft Claudia nog een paar handige tips die jou erbij helpen om duurzaam te leven.

1. Minder “Het sleutelwoord in duurzaam leven is echt ‘minder’. Minder spullen kopen, minder vlees eten, minder plastic gebruiken, minder vaak vliegen. Als je wel iets nodig hebt, kijk dan of je het kan lenen, ruilen of tweedehands kan krijgen. Kijk kritisch naar wat je écht nodig hebt.”

2. Verdiepen “Verdiep je in verschillende thema’s die te maken hebben met duurzaamheid, zodat je ook weet welke impact jouw keuzes hebben op de aarde. Hierdoor kan je ook gemotiveerd raken om het echt te gaan doen. Documentaires helpen hier ook bij, hier een paar tips:

3. Concrete tips “Ik heb ook een blog en daarop heb ik een lijst met concrete tips die je zomaar kan doen.” Deze tips vind je hier.

4. Focus “Richt je niet te veel op één thema van duurzaamheid, maar probeer alle aspecten erbij te betrekken.”

5. Praten “Ga in gesprek met mensen in je omgeving over klimaatverandering. Dit kan met familie, vrienden of mensen van de kerk. Hierdoor kan je elkaar inspireren en steunen in het vertonen van duurzaam gedrag, en maak je het leuk om te doen.”

Heb je nog vragen? Je kunt altijd bij Claudia terecht. “Het is echt mijn passie om hiermee bezig te zijn. Als je concrete tips wil of iets dergelijks mag je me altijd een bericht sturen.”

Klimaatverandering: Dit zegt de Bijbel er écht over!

Lees ook over:

Klimaatverandering: Dit zegt de Bijbel er écht over!

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡