Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Klimaatverandering: Dit zegt de Bijbel er écht over!

16 oktober 2019 · Leestijd 4 min

‘Gij zult niet met het vliegtuig reizen’ of: ‘Christenen moeten hun afval scheiden’. Wat zou het makkelijk zijn als dit letterlijk in de Bijbel stond! Helaas is het niet zo en staat er – zoals bij veel andere onderwerpen – niet veel letterlijk over klimaatverandering in de Bijbel, maar dan nog wordt er in de Bijbel over klimaat gepraat.

In Genesis 1 is het scheppingsverhaal te lezen: het begin van het klimaat. Alles is perfect geschapen en God zag dat het goed was. Op de zevende dag wordt de mens geschapen, naar Gods beeld. In Genesis 1:28 is te lezen: “Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’

Heerschappij

De mens krijgt dus gelijk een belangrijke taak: heersen over de aarde en alles wat daarbij hoort. In het Van Dale woordenboek wordt ‘heerschappij’ gedefinieerd als ‘macht, gezag’. Dat is nogal wat! Dit betekent echter niet dat de aarde ook in bezit van de mens is. De mensen mogen de aarde bewerken en erover waken, zie Genesis 2:15. Maar de aarde is en blijft van God. Dit is bijvoorbeeld te lezen in Exodus 9:29 en nog duidelijker in Psalm 24:1-2.

afbeelding

(Zo ziet klimaatverandering eruit)

Katharine Hayhoe is een christelijke klimaatwetenschapper. Ze stond in 2014 in de lijst met 100 meest invloedrijke personen ter wereld vanwege haar maatschappelijke communicatie rondom klimaatverandering. Zij legt de verantwoordelijkheid van christenen ten opzichte van de aarde op de volgende manier uit: “Would we respect someone who had dominion over a nation or company and ran it into the ground? Of course not!” We mogen dus niet alles met de natuur doen wat we willen, maar moeten er goed voor zorgen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Genesis is niet het enige boek in de Bijbel dat over de schepping praat, integendeel: Gods liefde voor de schepping wordt door de hele Bijbel heen genoemd. Lees bijvoorbeeld maar Johannes 3:16, waar staat dat God de hele wereld zo liefhad dat Hij Zijn zoon naar de aarde stuurde. God heeft dus heel veel voor jou en mij over!

Altijd seizoenen?

“Zolang de aarde bestaat, zal er een tijd zijn om te zaaien en een tijd om te oogsten, zal er koude zijn en hitte, zomer en winter, dag en nacht – nooit komt daar een einde aan.” Dit staat in Genesis 8:22, als verbond met Noach na de overstroming. Betekent dit dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de toekomst van de aarde, omdat er toch altijd wel seizoenen zullen zijn? “Nee,” zegt Katharine Hayhoe. “Seizoenen worden veroorzaakt door de aarde die ronddraait om de zon. Dit is een proces waar wij als mensen geen invloed op hebben. Seizoenen zullen dus inderdaad voor altijd blijven, met of zonder klimaatverandering, alleen wordt het wel steeds warmer.”

Keuzes die we maken voor de wereld hebben ook effect op de mensen om ons heen

Door de hele Bijbel vinden we ook teksten die ons vertellen dat we voor onze naasten moeten zorgen, specifiek voor degenen die het minder hebben dan wij. Dit is bijvoorbeeld te lezen in Galaten 6:10 en Jakobus 1:27. Keuzes die wij maken voor de wereld hebben ook effect op de mensen om ons heen. Stel de ijskappen smelten zo erg dat er stukken land overstroomd worden, dan is de kans groot dat dit de dakloze, arme of zieke mensen extra hard raakt. Zij hebben immers niks om op terug te vallen.  

Deze prachtige creatie van God is ook uitermate kwetsbaar

Klimaatdeskundige Reinier van den Berg zegt over onze verantwoordelijkheid voor de schepping het volgende: “Je hoeft geen groot bioloog of bekend weerkundige te zijn, om onder de indruk te raken van de alledaagse pracht van de natuur of de weersverschijnselen. Hoe rijk en gevarieerd heeft God de schepping op deze planeet, en tegelijkertijd in de hele kosmos, gemaakt. Maar deze prachtige creatie van God is ook uitermate kwetsbaar. Het is onze verantwoordelijkheid om als goede rentmeesters met de schepping om te gaan. Als christenen moeten we ons beste beentje gaan voorzetten en leren te leven naar het groene Hart van God.

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡