Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christian (22): 'Het gaat mij niet om rijk worden'

7 april 2016 · Leestijd 4 min

Als je Christian van ’t Hof (22) in één woord zou moeten omschrijven, is dat zonder twijfel ‘ambitieus’. Zijn doel? Zo hoog mogelijk in de Zuid-Amerikaanse zakenwereld terechtkomen, om vanuit die positie de allerarmsten te kunnen helpen.

Christian spreekt vanaf grote hoogte. Niet figuurlijk maar letterlijk, want hij woont momenteel op 3400 meter boven zeeniveau, in het Andesgebergte in Peru. Daar loopt hij stage op de marketingafdeling van een klein internationaal bedrijf dat onder meer taallessen en tours verzorgt. Maar hoe kom je daar, als geboren en getogen Veluwenaar, terecht? “Tja, dat is nogal een lang verhaal.”

De korte versie dan. Drie jaar geleden volgde Christian een Discipelship Training School (DTS). Toen hem net was verteld naar welke gebieden hij kon worden uitgezonden – Indonesië, de Balkan of Brazilië – en hij de stilte opzocht op de heide, kwam hij een koppel tegen, waarmee hij aan de praat raakte over vakanties. Ze raadden Christian aan om een keer naar Indonesië te gaan. En ook de Balkan was echt de moeite waard. Maar als hij echt alle vrijheid had, dan moest hij Brazilië bezoeken. Christian: “Het was heel bijzonder en raar om mee te maken. Ik kreeg antwoord op een vraag die ik nog niet eens had gesteld.”

Carnaval in Rio
Eenmaal in Brazilië was Christian veel bezig met de vraag welk plan God voor zijn leven had. “Ik ontmoette een Amerikaan en we raakten aan de praat. We hadden allebei dezelfde tekst gekregen. Een profetie uit Jesaja over de stad Jeruzalem, die steen voor steen zou worden herbouwd. We waren net met carnaval in Rio de Janeiro de straat op geweest, waar het dan net Sodom en Gomorra is. Ik moest denken aan het Jezusbeeld en de uitgestrekte armen over Rio en had het idee dat God mij wees op het feit dat Hij ook déze stad in ere zou herstellen. Dat was het begin van mijn droom om iets te doen voor de sloppenwijken van Brazilië.”

Christen-zijn en ambitie gaan héél goed samen.

Mooie droom. En je zou zeggen: kies een sociale opleiding om je voor te bereiden op het werk in een sloppenwijk. Maar het liep anders. Christian: “Ik hoorde letterlijk een stem zeggen: ‘International business and languages’. Ik ben goed in netwerken en omdat mijn vader een eigen bedrijf heeft, zit het ondernemen in mijn bloed. Ik heb een eigen bedrijfje in het bouwen van websites. Maar talen waren niet echt mijn ding en ik stotterde. Toch begon ik aan de studie International business and languages. Met als doel om zo hoog mogelijk in de Zuid-Amerikaanse zakenwereld terecht te komen. Daar zit het geld en daar is helaas ook veel corruptie. Ik hoop er te komen, om vanuit die positie echts iets te kunnen betekenen voor de allerarmsten.”

Beste wijn
“Christen-zijn en ambitie gaan héél goed samen. Ik denk dat God ons allemaal unieke talenten geeft, waar we iets mee moeten. Het eerste wonder dat Jezus deed was water veranderen in wijn. Het was niet zomaar wijn, het was de beste wijn. God vraagt jou om de ‘beste jij’ te zijn. Er is een theorie, The Seven Mountains, die zegt dat we als christenen in zeven verschillende gebieden invloedrijk moeten worden, waaronder de zakenwereld, om echt iets te kunnen veranderen in deze wereld.”

“Het gaat me helemaal niet om rijk worden, het gaat me erom dat ik een bijdrage kan leveren op grote schaal. Om in de hogere kringen bewustwording te creëren dat elk leven telt. Ook dat van kinderen die opgroeien op straat en dagelijks worden geconfronteerd met honger, misbruik en drugshandel. Ik merk dat God mijn droom zegent. Ik heb contacten bij ambassades, belangrijke zakenclubs en heb al een plek aangeboden gekregen bij een bedrijf met vestigingen over de hele wereld, met grote jongens als klanten.”

Denk je nu: goed verhaal, maar ik heb geen flauw idee wat ik met mijn leven moet? Christian heeft wat tips voor je: “Leer jezelf goed kennen en leer God kennen. Hij heeft voor iedereen een plan. Wees trouw in de kleine dingen, kijk hoe God je heeft gemaakt, doe de dingen waar je goed in bent, laat de dingen die je niet liggen en leer van je fouten. Ik ben twee jaar gameverslaafd geweest en ook dat heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Ik moet vrienden en familie achterlaten en verjaardagen, afstudeerfeestjes en bruiloften missen om mijn droom te volgen. Maar ik weet dat ik het met God doe, en niet alleen.” 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡