Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christenen bij First Dates: "Moet je partner ook gelovig zijn?"

21 januari 2019 · Leestijd 2 min

Ik ben gigantisch fan van het date-programma First Dates van BNNVARA. Wat mij wel opvalt zijn de clichévragen die mensen of de programmamakers van First Dates aan christenen stellen. Daarom leek het mij interessant om elke week één van deze stereotyperingen uit te lichten. Vandaag deel 2: relatie met ongelovige.

Een katholiek met een protestant samen in één bed, samen aan één eettafel en samen aan één bidstoel. Dat kon niet. ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’, was heel lang het gezegde. Gelovigen leefden ernaar en dwongen elkaar ernaar te leven. Vanzelfsprekend met hulp van pastoor, dominee en familie.

Tegenwoordig lijkt deze angst verschoven te zijn naar 'Een ongelovige en een gelovige op één kussen, daar slaapt de duivel tussen'. Naast dat ik zelf niet snap waarom je überhaupt op één kussen zou willen slapen, lijkt het voor veel christenen ook heel belangrijk om een gelijkgestemde in het geloof te vinden. Sites als Funkyfish en onze eigen speeddatesessies floreren bij dit idee. Grotendeels begrijpelijk natuurlijk, want dan hoef je niet veel uit te leggen en je houdt er (vaak) dezelfde levensvisie op na. Toch lijkt het mij mooi om ook wat meer open te staan voor 'andersdenkenden'. En wellicht gaat die ander vanzelf mee naar de kerk. En anders brengt acceptatie ons in ieder geval dichter bij elkaar. Precies wat Bart in First Dates laat zien!

"Het is belangrijk dat ze het geloof accepteert."

Christenen bij First Dates

Deel 1: "Heb je al seks gehad?"

Deel 3: "Ben je heel erg gelovig?"

Deel 4: "Wat vind je van homo's?"

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡