Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christen zijn en manifesteren: gaat dat samen? 🤔

Manifesteren vs. Geloven

26 april 2023 · Leestijd 4 min

Manifesteren, je hebt er vast weleens van gehoord of het voorbij zien komen. Wat is het? En kan dit samengaan met je geloof? BEAM zocht het samen met Tessa van Olst voor je uit! Tessa heeft een wetenschappelijk achtergrond en is een christelijke spreker. Tessa: "Alle kanten van die wet moeten belicht worden en niet alleen de mooie kant."

Wat is manifesteren? 

Manifesteren betekent letterlijk ‘iets zichtbaar maken’. Als je manifesteert spreek je uit wat jij het liefst zou willen. Door de zogenaamde wet van aantrekking zou dit uiteindelijk ook de realiteit worden. Deze wet van aantrekking houdt in dat positieve gedachten, positieve dingen aantrekken en andersom negatieve gedachten negatieve dingen aantrekken. Het is dus het resultaat van je emoties én je gedachten. Manifestatie gelooft dat wat je op dit moment wel of niet bezit of ervaart in je leven, ontstaan is door jezelf. Een voorbeeld: die succesvolle onderneming waar jij van droomt, kan zo maar werkelijkheid worden als je je gedachten er bewust op richt. Het is dus niets anders dan creëren door bewust en gericht te denken en te voelen wat jij zou willen.

Een voorbeeld van hoe manifesteren eruit kan zien👇

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Een wet is een wet

Manifesteren gaat er dus vanuit dat alles ontstaat vanuit jezelf, terwijl geloven uitgaat van iets groters; namelijk God. Tessa van Olst deelt haar mening:

“Er zijn verschillende manieren om hiernaar te kijken. Als we ernaar kijken als een wet, dan moeten alle kanten van die wet belicht worden en niet alleen de mooie kant. Een wet geldt namelijk altijd. Bij de wet van aantrekking betekent het dus dat wanneer je alle goede dingen aantrekt, je per definitie ook schuldig bent wanneer je alle negatieve dingen aantrekt zoals ruzies, ongeluk of pech, want anders kan het geen wet genoemd worden. Het werkt namelijk beide kanten op, maar die vervelende kant zien we liever niet.

Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het effect van positief denken waar manifesteren zich op richt. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat positief denken helpend kan zijn om positiever en gelukkiger in het leven te staan. Maar er zijn ook onderzoeken die aantonen dat mensen juist depressief kunnen raken, omdat het droomleven wat ze zich verbeelden maar geen realiteit wordt of zichzelf de schuld geven van de erge dingen die hen overkomen. Het is goed dat we daarover nadenken voordat we ergens instappen. Nu hoor ik je denken: maar de Bijbel heeft het toch vaak ook over dingen uitspreken in geloof (Mark 11:23) en visualiseren (Habakuk 2:2)? Dat klopt, maar de Bijbel koppelt deze dingen nooit los van Gods goede wil als bron daarvan. Hij wil al die dingen namelijk samen met jou doen, stap voor stap.”

“Dus, als je aan mij zou vragen: kan manifesteren en geloven samengaan? Dan zeg ik: nee, omdat de bron niet bij God ligt maar bij jezelf. Daarbij komt ook kijken dat je een wet dan als de gehele wet moet nemen. Wat betekent dat je ook de keerzijde moet accepteren en weten dat jij ook degene bent die alle slechte dingen aantrekt. Ik geloof niet dat God het zo bedoeld heeft. Ik geloof wel dat er kracht ligt in ons denken en spreken, want de Bijbel beschrijft dit ook (Spreuken 18:20-21). Maar onze gedachten en woorden zijn bedoeld voor goede dingen die God voor ogen heeft. Niet om ons narigheid aan te doen, maar om ons goede dingen te geven die in lijn zijn met Zijn hart en wil voor ons (Jakobus 1:17).”

Maxime (22) deed aan witchcraft: ‘Voor je het weet slaap je met een amethist op je hoofd’

Lees ook over:

Maxime (22) deed aan witchcraft: ‘Voor je het weet slaap je met een amethist op je hoofd’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡