Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijk studeren in coronatijd: “Juist nu heel waardevol!”

30 april 2020 · Leestijd 4 min

Sanne (22) studeert in Utrecht en werkt bij de Federatie BOCS (Broeder Overleg Christelijke Studenten). Dit is een overkoepelende organisatie van de christelijke studentenverenigingen in Utrecht. Waar ze normaal gesproken bezig is om de Utrechtse verenigingen te verbinden, ziet ze nu een kans om dit landelijk te doen: “We zijn in overleg met veel landelijke organisaties zoals Navigators, VGS en Ichthus. Juist nu is het belangrijk om samen te werken en studenten te overtuigen om lid te worden van een christelijke studentenvereniging.”

Wat doe je normaal gesproken bij het BOCS?

“Ik probeer de christelijke studentenverenigingen in Utrecht te verbinden. Dit is deels verplicht, omdat de universiteit niet met elke studentenvereniging wil communiceren. Er zijn namelijk zo veel verenigingen in Utrecht dat het BOCS de communicatie tussen de scholen en de christelijke verenigingen op zich neemt. Verder helpen we studenten bij het kiezen van de geschikte christelijke studentenvereniging in Utrecht, organiseren we grote feestjes voor alle vijf de verenigingen en doen wij ook een deel van de promotie om in Utrecht te komen studeren. Wij zijn de grootste neutrale koepel in Nederland en hebben veel ervaring in het verbinden van studentenverenigingen.  Daarom willen we andere verenigingen helpen om samen te kijken naar alternatieven om activiteiten en werving door te laten gaan.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

Hoe ziet die landelijke samenwerking eruit?

“Ik heb contact met veel landelijke organisaties waar bijna alle christelijke studentenverenigingen onder vallen. Ze reageerden erg enthousiast op het idee om samen te werken! We kijken met elkaar naar campagnes via de krant, de kerken of scholen. In Utrecht willen we een digitale verenigingsmarkt organiseren waar studenten de mogelijkheid hebben om vragen te stellen en rond te neuzen bij de christelijke studentenverenigingen in Utrecht. Dat willen we ook voorleggen aan de landelijke verenigingen. Ik denk dat dit belangrijk is, omdat je op het eerste gezicht niet goed kan zien wat de verschillen tussen de verenigingen zijn. Ik zit zelf bij S.S.R.-N.U. en probeer bij het BOCS natuurlijk niet partijdig te zijn. Voor mij maakt het niks uit of je bij mijn vereniging lid wordt, of bij één van de andere verenigingen in Utrecht. Als je maar lid wordt van een christelijke studentenvereniging.”

(De tekst gaat onder de foto verder) 

afbeelding

Waarom moet je juist nu lid worden van een christelijke vereniging?

“In deze tijd komt eenzaamheid veel voor onder studenten. Normaal gesproken zie je genoeg andere studenten tijdens colleges of je krijgt nieuwe huisgenoten, maar dat valt allemaal weg tijdens de coronacrisis. Een studentenvereniging kan dan juist nu heel erg helpen om dat sociale contact te behouden. De lezingen en geloofsgesprekken gaan gewoon door en de studentenverenigingen zijn allemaal bezig om te kijken hoe de feestjes, borrels en ontgroeningen toch door kunnen gaan. Natuurlijk zijn er veel dingen onzeker in deze tijd, maar het zou zonde zijn als dat de reden is om niet lid te worden.

Ik heb de afgelopen weken even bij mijn ouders gewoond vanwege alle maatregelen. Ik vond het heerlijk dat ik af en toe even kon videobellen of lezing had met mensen van mijn leeftijd en interesses. Dan voelde ik me toch weer een beetje student, want dat is echt anders als je op kamers woont. Daar zorgde mijn christelijke studentenvereniging voor en dat vind ik heel waardevol, zeker in deze tijd.

Als nog niet zeker weet of je wel of niet lid wilt worden van een vereniging, neem dan vooral contact op met de christelijke studentenvereniging die je interessant lijkt. Spreek je twijfels uit en er wordt met je meegedacht, want je bent ontzettend welkom en ze willen al je vragen beantwoorden.”

Wij maken een overzichtsartikel met christelijke studentenverenigingen in Nederland. Kijk hier hoe je mee kan doen!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡