Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bregje (17) kwam tot geloof via Instagram: ‘God heeft mij gered’

16 september 2022 · Leestijd 5 min

Tot geloof komen via een Instagram influencer. Klinkt onmogelijk? Bregje (17) is het levende bewijs dat wat je op Instagram over je geloof en jezelf laat zien, zeker effect heeft! Ze groeide op in een atheïstisch gezin en laat nu aan 24K volgers weten dat ze christen is: “Ik krijg via DM al tientallen berichtjes van mensen die door mijn account Jezus hebben leren kennen.”

Bregje heeft niet de makkelijkste periode achter de rug. Een burn-out en een angststoornis hebben haar leven het afgelopen jaar op pauze gezet. “Ik was bang voor alles. Ik denk dat het deels komt omdat ik hooggevoelig ben. Dan komen prikkels harder binnen en schrik je bijvoorbeeld snel van geluid. Op een gegeven moment begon ik geluiden te koppelen aan angsten. Als ik een vliegtuig hoorde, was ik bang dat er een bom ging vallen en verstopte ik me onder de tafel. Als ik een gek geluid in het huis hoorde, was ik bang dat de muren gingen instorten en rende ik naar buiten. Het werd op een gegeven moment zo erg dat ik niet meer kon slapen en het mijn hele dag in beslag nam.”

Niet gehoord

“Mijn psycholoog stelde vast dat ik een burn-out had, maar die diagnose kwam veel te laat. Ik vergelijk mezelf altijd met een telefoon die je moet opladen. Als je hem oplaadt terwijl je nog 10 procent hebt, kun je hem nog steeds gebruiken. Maar wanneer je telefoon helemaal leeg is en uitvalt, duurt het nog een tijd voordat hij weer aangaat als je hem aan de oplader legt. Ik was een lege telefoon, omdat ik te laat aan de oplader was gelegd. Ik lag de hele dag in bed en had last van depressieve gedachten zoals: ‘Het was beter als ik nooit was geboren’. Ik ben een echte doener, maar ik baalde constant van mezelf omdat ik niks kon. Pas na een halfjaar lukte het me om weer langzaam wat te gaan doen.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Detox

“Ik ben atheïstisch opgevoed. Niemand in mijn familie gelooft in een God. Toen het iets beter met me ging, begon ik daarom naar antwoorden te zoeken in zelfhulpboeken. Een tip uit het boek was om je social media te detoxen. Ik begon mensen te ontvolgen op Instagram die mij geen goed gevoel gaven en verwijderde negatieve liedjes uit mijn Spotify playlist. Op die manier probeer ik mijn telefoon zo positief mogelijk in te stellen. Dat deed ik bijvoorbeeld ook door influencers te volgen die dezelfde lichaamsbouw hebben als ik, omdat dat iets is waar ik onzeker over ben. Zo kwam ik uit bij de Duitse influencer Millane Friese.”

Geïnfluenced

“Alle posts van Millane waren zo positief! Ik werd heel erg geïnspireerd door haar levensstijl en vroeg me vaak af: ‘Hoe doet ze het toch?’. Heel af en toe deelde ze in haar Instagram story dat ze in de Bijbel aan lezen was, of deelde ze een christelijke quote. Ik dacht altijd al dat er iets van een hogere macht bestond, maar door haar kreeg ik interesse in het christelijk geloof. Daar moest ik me wel echt voor openstellen. Vanuit mijn gezin zijn er best wat vooroordelen over mensen die gelovig zijn: ze veroorzaken oorlogen en mengen hun religie met politiek. Toch downloadde ik uit nieuwsgierigheid de Bijbelapp en begon een leesplan.”

Gered

“De liefde van Jezus sprak me heel erg aan. Ik begon me steeds meer open te stellen voor God en ging ook bidden. Elke ochtend als ik in de spiegel keek, zei ik tegen mezelf: ‘God beschermt mij, door Hem ben ik veilig. Ik ben een kind van God’. Doordat ik dat elke dag tegen mezelf zei, begon ik me te beseffen dat die woorden ook echt waar waren. Ik hoefde niet in angst en onzekerheid te leven. Vanaf dat moment ging mijn helingsproces heel snel. Nu zijn mijn angsten helemaal weg. Ik had dat een jaar geleden echt niet kunnen bedenken. Ik geloof echt dat God mij gered heeft.”

Zo laat je Jezus' liefde zien op Instagram

  • Ontvang al je volgers met open armen en respect. Probeer niet te oordelen. Iedereen is goed zoals ‘ie is.
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Laat door een inspirerende levensstijl zien hoe mooi het leven is dat God jou heeft gegeven. Laat het een inspiratie zijn, dat mensen denken: hoe doet ze dat toch?
  • Laat subtiel tussen je andere content zien dat je christen bent en dat dat het fundament is van wie jij bent.

Positief blijven

Bregje is zo geïnspireerd door Millane, dat ze zelf ook aan de slag gaat met haar Instagram. “Er is een groot verschil tussen christelijke influencers en influencers die christelijk zijn. In het tweede geval straal je vooral positiviteit uit op Instagram en deel je soms in een caption of story iets van het geloof, maar dat staat niet op nummer één. Toen ik Millane ging volgen geloofde ik nog niet, maar ik voelde me op haar platform niet beoordeeld omdat ik geen christen was zoals zij. Dat hoop ik ook met mijn Instagram te bereiken: dat iedereen zich welkom en geliefd voelt en hopelijk tussen neus en lippen door iets meekrijgt van Jezus. Ik krijg via DM al tientallen berichtjes van mensen die door mijn account Jezus hebben leren kennen. Dat is zo vet!

Romely’s (22) christelijke TikToks maken veel los: “Ze noemen me een nepchristen”

Lees ook over:

Romely’s (22) christelijke TikToks maken veel los: “Ze noemen me een nepchristen”

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡