Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bizarre Bijbaan: middeleeuws verteller bij het Archeon

25 februari 2017 · Leestijd 3 min

Rianne (17) werkt bij het Archeon als middeleeuwse ‘Archeotolk’. Dat betekent dat ze zich verkleedt als historisch figuur en bezoekers vertelt hoe het is om te leven zoals dat vroeger gebeurde. “In mijn pauze zit ik aan tafel met de stadswacht, de bakker, de smid en een groepje holbewoners uit de Prehistorie,” vertelt ze vrolijk.

“Ik zocht naar een bijbaantje en, zoals iedereen, probeerde ik het eerst op de standaardplekken. Ik hoorde steeds niets of weinig terug en besloot het toen ook voor de lol bij het Archeon te proberen. Ik heb altijd gezegd dat het me leuk leek om daar te werken, dus ik dacht: ik probeer het gewoon. En toen werd ik ineens gebeld!” “Het Archeon is een museumpark dat drie delen heeft: de Middeleeuwen, de Romeinse Tijd en de Prehistorie. Ik werk in de Middeleeuwen. Dat betekent dat ik op zaterdagen of in de vakantie naar het Archeon fiets (40 minuten!) en me daar omkleed tot middeleeuwse vrouw. Ik draag een lange jurk tot mijn enkels, kniekousen, een wit schort, een witte hoofddoek en klompen. Meestal werk ik bij de imker, daar weet ik het meest van, maar op andere dagen werk ik ook weleens bij de pottenkoopman of de boogschietbaan. Ik heb van mijn collega’s geleerd hoe het allemaal werkt.”

Ik werk in de middeleeuwen

“Waar ik ook werk, het is mijn taak om de bezoekers van het park interessante verhalen te vertellen over hoe het was om in de middeleeuwen te leven. Als ik bij de boogschietbaan sta, vertel ik dat iedereen in de middeleeuwen rechtshandig moest zijn, want God was ook rechts. Dat dachten ze toen tenminste. Als er bezoekers zijn die met links willen schieten, waarschuw ik ze dus, want voor je het weet, sta je op de brandstapel!” “Wat ik het leukst vind aan mijn werk zijn de kleine dingen: hoe mensen echt van dag tot dag leefden. Dat leer je niet op school, daar leer je alleen maar wie wanneer oorlog voerde met welk leger. Saahaaai. Hier kunnen mensen voelen, proeven en meemaken hoe het was om echt in die tijd te leven.” En dan komt je docent langs tijdens werktijd
“Soms kom ik een bekende tegen, dat is altijd wel grappig. Laatst kwam er een docent langs. Dan moet ik wel even kijken welke houding ik aanneem, haha! Het leukste vind ik kinderen die helemaal enthousiast worden van je verhaal. Niet lang geleden was er nog een jongetje dat riep dat hij ridder wilde worden. Toen zijn moeder zei dat ridders niet meer bestaan, reageerde hij meteen: “Dan word ik gewoon nepridder!” “Ik verdien niet meer dan gemiddeld voor een bijbaan, maar dat is het meer dan waard. Het werk, mijn collega’s en de werksfeer zijn fantastisch en ik kan intussen zelfs aardig boogschieten. Want ja, wat moet je anders op een hete zomerdag, als alle bezoekers op het strand liggen?” Ben jij of ken jij ook iemand met een gave, leuke, spannende of knotsknettergekke bijbaan? Mail je verhaal dan naar beamredactie@ eo.nl!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡