Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Biologielesje: zo werkt ongesteldheid

5 november 2019 Leestijd 2 min

Deze week zet BEAM zich in voor meiden in Tanzania, die door hun ongesteldheid veel problemen hebben. Zo kunnen ze door gebrek aan kennis en middelen vaak niet naar school als ze ongesteld zijn. Nu denk je misschien: alles leuk en aardig, zo鈥檔 vrouwelijk onderwerp, maar hoe werkt ongesteldheid nou eigenlijk? Voor de mensen die het niet weten of een opfrisser kunnen gebruiken: een klein biologielesje.

Menstruatie-cyclus

De meeste meiden worden tussen hun 10de en 16de voor het eerst ongesteld. Vanaf dat moment ben je vruchtbaar en heb je iedere maand een menstruatie-cyclus. Die cyclus begint met de eisprong: het moment dat het lichaam zich klaarmaakt voor een zwangerschap. Er wordt dan een eicel opgenomen in de wand van de baarmoeder. Om die cel vast te houden, wordt de baarmoederwand dikker. Maar zodra je lichaam na ongeveer twee weken ontdekt dat er toch geen baby aankomt, worden die wand (het baarmoederslijmvlies) en de onbevruchte eicel afgestoten. Op dit moment ben je ongesteld.  

Pijn

Tijdens de ongesteldheid verliest een vrouw gemiddeld zo’n 50 milliliter bloed. Bij meer dan de helft van de vrouwen gaat dat gepaard met buikpijn, veroorzaakt door krampen van het spierweefsel rond de baarmoeder. Ook hoofdpijn en misselijkheid komen er regelmatig bij kijken. Bij jonge meiden is die pijn vaak het meest heftig.

Hygi毛ne

In Nederland gebruiken de meeste vrouwen maandverband of tampons tijdens hun ongesteldheid. Producten die in iedere supermarkt voor het grijpen liggen. In Tanzania is dat helaas niet zo gemakkelijk. Hier bestaat geen maandverband en sommige meiden hebben zelfs geen ondergoed. Hierdoor is naar school gaan tijdens een ongesteldheid niet alleen lastig, maar worden meisjes ook vaak verstoten op het schoolplein omdat anderen ze vies vinden. Met onze actie willen we zoveel mogelijk meiden voorzien van een pakket met uitwasbaar maandverband. Voor €3 kunnen ze een jaar lang op een normale, comfortabele manier naar school en worden ze niet langer belemmerd. Ook doneren? Klik op de knop hieronder!

Ik wil doneren!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕